II. Rákóczi Ferenc Nyári Egyetem
2018-05-21
Megrendelési lehetőség – Munkafüzet a  szlovák nyelv oktatásához  a 9. évf.   számára.
2018-06-04
Minden elem

Hagyományőrző nap a dereski óvodában

2018. május 16.-án Hagyományőrző napra került sor a dereski óvodában. Az óvodai szekción belül a környék magyar nyelvű óvodái dolgoznak össze. Minden évben 1x más óvodán van a találkozó. Ebben az évben Dereskre esett a választás. Februártól minden óvoda eldönthette és kiválaszthatta, hogy milyen hagyományőrző játékkal vagy tevékenységgel fog érkezni. A nap folyamán az óvodások először a dereski kemencés kalácssütés művészetébe tekinthettek bele. Dereskben sajnos már csak 1 család – Dusza Isván és felesége őrzi ezt a hagyományt.

Második állomásként megtekinthettük a dereski tájházat, ami magába rejti a dereskhez kötődő ősi hagyományt a korongozást, vagyis régen a dereskiek fazekassággal foglalkoztak és az ehez használatos eszközök és cserepedények tekinthetők meg a tájházban .

Visszatérve az óvodába, minden óvoda bemutathatta és kipróbálhatta a  hagyományőrző tevékenységét és játékát. A harkácsi óvoda hagyományőrző játékokat készített – csigát húztak, kosárba dobtak és egyensúly játékot játszottak. Az otrokocsi óvoda  „ tehenet“ fejt és vajat köpült, a szárnyi óvoda csigatésztát készített, a tornaljai Major –utcai óvoda rongybabákat készített és a tornaljai Iskola- utcai óvoda mesét dramatizált. Befejezésképpen  egy közös játékot játszottunk el.

A tartalmas és élményekkel dúsított napunkat az iskolai étkezdében zártuk egy ebéd keretén belül, ahol minden óvónéni és óvodás, valamint a meghívott vendégek a környék polgármesterei, megkóstolhatták a frissen sült kemencés kalácsot.

Köszönet jár mindazon személyeknek, akik bármilyen módon besegítettek, hogy létrejöhessen ez a szép nap, többek között a dereski polgármesterasszonynak és a Pedagógus szövetségnek.

Reméljük, hogy még sok ilyen napra tehetünk szert, hogy a hagyományok tovább élhessenek gyermekeinkben.

                                                                                            Válent Lívia a dereski óvoda igazgatónője