Az Ady Endre pályázat elbírálása
2016-02-10
XXI. Komáromi Pedagógiai Napok – megnyitó
2016-02-16
Minden elem

mérték az érték – kortárs gyermekversek az irodalomórán

A XXI. Komáromi Pedagógiai Napok keretein belül 2016. február 16-án a Jókai Mór MTNY Alapiskola adott helyet „A mérték az érték – kortárs gyermekversek az irodalomórán” című műhelymunkának. Előadóink Petres Csizmadia Gabriella, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának adjunktusa, valamint Radványi Adél, a Borsos Mihály Alapiskola pedagógusa Nagyfödémesről.

A műhelymunkán 12 lelkes pedagógus dolgozott. Az elméleti előadást, melynek célja volt a módszertani ötletek átadása és tájékozódási pontok kínálata a kortárs gyermeklíra dzsungelében, tartalmas gyakorlati munka egészítette ki.

Előadóink bemutatták az egyes lírai tendenciák, a hangzó vers, nyelvjáték vers és gyermekmonológ egymásra épülését. Rámutattak a kortárs gyermeklíra tradíciókban való gyökerezésére. Olyan technikákat mutattak be, melyek az alsó és felső tagozatos irodalomórán egyaránt működhetnek. Rávilágítottak a kortárs versek játékosságára, humorosságára, nyelvezetére, melytől a gyermek érintettnek érzi magát.

A gyakorlati munkában a hangzó versekkelfoglalkoztunk. A hangzatosság kiemelésére különböző módszereket próbáltunk ki. A délelőtt tartalmasan s jó hangulatban telt el. Kedvet kaptunk arra, hogy bátrabban nyúljunk a tantervhez, beépítsük a tananyagba a kortárs verseket, s azoknak motiváló hatását a tudás gyarapításában alkalmazzuk.

Köszönjük a lehetőséget úgy az SZMPSZ-nek, mint a két kedves előadónknak.

Skuta Szilvia