VIII. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál

Komárom, 2015. június 13.

A rendezvény fotóalbuma


A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a komáromi Jókai Mór Alapiskola, Komárom városa és a Városi Művelődési Központ 2015. június 13-án már nyolcadik alkalommal rendezte meg az országos Kaszás Attila Versmondó Fesztivált, mely a Jókai Napok része.

A rendezvényt a Komáromi Jókai Színházban Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Komáromi Területi Választmányának elnöke, az SZMPSZ Központi Irodájának vezetője nyitotta meg képekben is megidézve Kaszás Attila fájdalmasan rövid életútját. A versenybe benevezett tanulók és kísérőik, a zsűri tagjai mellett jelen volt Kaszás Margit, a művész édesanyja, Stubendek László polgármester, Keszeg Béla alpolgármester, Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke, Szénássy Tímea, a városi oktatási és kulturális bizottság elnöke, Mátyás Katalin, a Jókai Mór Alapiskola igazgatója, Varga Anna a Városi Művelődési Központ vezetője. Kaszás Attila szobránál koszorúkat, egy-egy szál virágot helyeztek el a főszervezők, a különdíjak felajánlóinak képviselői, a résztvevők.

Az immár nemzetközi méreteket öltő fesztiválon a hazaiak mellett vajdasági, kárpátaljai, csángóföldi és magyarországi versmondók felléptek. Pozsonytól Nagykaposig mintegy 40 hazai iskola kapcsolódott be a megmérettetésbe. Ebben az évben szlovákiai magyar költők műveiből kellett verset választaniuk a benevezőknek. Három kategóriában összesen hetven versenyzőt hallgatott meg a 12 tagú bírálóbizottság Pápai Erika budapesti színművész vezetésével. A zsűri tagjai voltak: Egri Kati és Lajos András színművészek Budapestről, Horváth Sándor színművész a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházból, Dolmány Mária elnök és Tóth Zsóka alelnök a Magyar Drámapedagógiai Társaság képviseletében, Kiss László a Magyar Versmondó Szövetség elnöke, Pápai László rendező Sopronból, Jókai Ágnes és Szikra József színművészek a Győri Nemzeti Színházból, valamint Szabó Viktor színművész és Miklós László a Komáromi Jókai Színházból.

Az I. kategóriában 15 iskola 26 tanulója versenyzett a II. kategória volt a legnépesebb, 19 iskolából 30 tanuló vett részt, a 9 bejelentkezett középiskolát pedig 14 tanuló képviselte.

A jelentkezők magas számára való tekintettel a fesztivál négy helyszínen 5 csoportban zajlott: a komáromi Tiszti pavilon helyiségeiben, a Duna Menti Múzeum dísztermében, a múzeum Zichy palotájának előadótermében valamint a Jókai Mór Alapiskola aulájában.

A versmondók a délelőtti elődöntőben a kötelező és a szabadon választott költeményt is elmondták, majd a zsűri arany-, ezüst- és bronzsávba sorolta őket.

A délutáni döntőbe mindhárom kategóriából az aranysávba sorolt versenyzők jutottak. A verseny magas színvonaláról tanúskodik, hogy ebben az évben 24 tanuló jutott a legjobbak közé. Itt valamennyi résztvevő előtt az egyesített zsűri ismét meghallgatta a döntőbe került versenyzőktől azt a verset, amelyet a délelőtti előválogatón jobbnak ítéltek. Érdemes megemlíteni, hogy ez szinte mindenkinél a kötelező vers volt. Így nemcsak a tehetséges fiatal versmondók ünnepe volt ez a nap, hanem a szlovákiai magyar (kortárs) költészeté is.

A bírálóbizottság a fődíj és a különdíjak odaítélésénél is „nehéz helyzetben” volt, erről az aranysávos minősítést elért versenyzők magas színvonalú, igényes előadásmódjukkal gondoskodtak. A verseny befejezése után a bírálóbizottság tagjai az elhangzott produkciókat egyénenként értékelték, a versmondókat értékes szakmai tanácsokkal, útmutatásokkal látták el.

Mialatt a zsűri tanácskozott, a budapesti Vajk-szigeti Általános iskola 6. évfolyamának Vajk-játszók nevű csoportja mutatkozott be a közönségnek. Kányádi Sándor Apokrif ének című művének feldolgozását Holdfia címmel Ledő Attila rendezte.

A végső eredményhirdetésre a Jókai Napok záróünnepségén a VMK nagytermében került sor, gazdára találtak a névre szóló emléklapok, értékes könyvjutalmak, a különdíjak. A zsűri a fődíjat, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Kaszás Attila Szellemi Hagyatékát Ápoló Közhasznú Alapítvány által alapított Kaszás Attila díjat a III. kategória versenyzőjének, a komáromi gimnázium tanulójának, Melecsky Kristófnak ítélte.

A különdíjakat Katona Eszter (Pozsony), Holocsy Zsóka Zsófia (Szenc), Gál Réka Ágota, Gál Ádám Vajk (Hetény), Haris Katarina (Naszvad), Lakatos Áron, Stirber Bianka (Komárom) és Szabó Mária Denisza (Csángóföld) vihette haza. A verseny első három helyezettje meghívást kapott a Győrben megrendezésre kerülő Radnóti Miklós szavalóversenyre, amelynek résztvevői a magyarországi szavalóversenyek győztesei.

A rendezvényhez anyagi támogatást nyújtott a SZK Kulturális Minisztériuma, a Felvidéki Tehetségsegítő Tanács, Komárom városa. Különdíjakat ajánlottak fel a MK Emberi  Erőforrások Minisztériuma, a Jókai Mór Alapiskola, a művész komáromi barátai, tisztelői és gimnáziumi osztálytársai.

A VIII. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál az ígéretes versmondóknak ad lehetőséget a bemutatkozásra. Színvonalas szervezésével az egyik legnépszerűbb, legtöbb iskolát és tanulót Komáromba vonzó, nemzetközivé vált rendezvény teljesíti célját: az új és a visszatérő versenyzők bizonyítják, hogy tehetségekben nincs hiány, vannak, lesznek követői a népszerű művésznek, Kaszás Attilának.

Vörös Mária



Támogatók