Koronavírus idején – gyermekantológia, 2020
2020-11-05
Módosítva: XVII. Egri Csillagok Országos és Határon Túli Tehetségkutató Rajzverseny
2020-11-09
Minden elem

Kiadvány: Az SZMPSZ 30 éve visszaemlékezések, személyes vallomások tükrében 1990-2020

           A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége számos elképzeléssel, gazdag munkatervezettel indította a 2020-as esztendőt. Az egyik legnagyobb figyelmet érdemlő eseményként tartottuk számon a szövetség megalakulásának 30. évfordulójához kötődő ünnepséget, melyre 2020. május 16-án került volna sor.

Senki nem számított arra, hogy a világméretű járvány következtében az idei tervek nagy része nem valósulhat meg, így a jubileumi ünnepségtől is el kellett tekintenünk. A megemlékezés a szövetség honlapján online formát öltött.

  Nagy örömünkre támogatóink jóvoltából és az SZMPSZ munkatársainak szerkesztésében megjelenhetett viszont a tervezett kiadvány, mely személyes visszaemlékezések laza füzéréből igyekszik felvázolni a szövetség eddig megtett útját. 60 pedagógus gondolatai olvashatók a kötetben.

„Ahogy magánéletünkben, úgy egy intézmény, szervezet életében is nagy jelentőséggel bírnak a jeles évfordulók, melyek lehetőséget adnak számunkra, hogy számba vegyük, újragondoljuk, kiértékeljük a mögöttünk álló időszakot, hogy jobbá tegyük az elkövetkezendőket.

Hiszen egész életünk az éppen zajló, majd lezáruló és újrakezdő szakaszokból áll, ehhez adnak kapaszkodókat az évfordulók. Mérföldkövekként jelzik a megtett utat, megerősítenek, egyensúlyban tartanak, és időnként visszavezetnek az alapokhoz, amin az épületünk áll”

írja Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke.

A szervezet mindenkori elnökeinek írásaiból nyomon követhető, honnan indultunk és hová értünk el 30 év alatt. Sokak számára feledhetetlenül emlékezetes a kezdet, 1990. január 13-a, a nyitrai alakuló ülés, illetve az azt megelőző események. A harminc év tanúi őszintén vallanak a küzdelmekről, akadályoztatásokról, emberséget, magyarságot próbára tevő helyzetekről.

Felelevenednek sikeres, nagyszabású regionális és országos rendezvényeink, a kihelyezett főiskolai és egyetemi központok keretében elindított hazai magyar pedagógusképzés kezdetei. Idősebbek és a mai fiatal pedagógusgeneráció tagjai fogalmazzák meg, mit jelent számukra a Szövetség, az itt végzett munka.  Ők szinte valamennyien napi teendőik, hivatásuk mellett tevékenykedtek a Szövetség tagjaként, mert úgy érezték, használni tudnak. Köszönet érte mindannyiuknak.

A hiteles forrásból eredő, olykor vidám, máskor megható, szívszorító visszaemlékezéseket az SZMPSZ archívumából vett gazdag képanyag színesíti.