Ingyenes MOZAWEB és MOZABOOK oktató programok a MOZAIK KIADÓtól
2020-03-26
Információ az oktatási minisztérium honlapjáról: ucimenadialku.sk
2020-03-26
Minden elem

Tájékoztató anyag a magyarországi tantermen kívüli, digitális munkarendben történő oktatás támogatásáról

Magyarországon az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése érdekében 2020. március 16-án bevezetésre került a tantermen kívüli, digitális munkarend, amely szerint a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben is tovább működik az oktatási rendszer, a tanulóknak biztosított a tanulási lehetőség, de a kapcsolattartási és a tanulásirányítási eljárás átalakult, illeszkedik a kialakult helyzethez. A pedagógusok infokommunikációs eszközök használatával adnak tájékoztatást a tanulóknak, kijelölik a feldolgozandó tananyagrészeket, és meghatározzák a számonkérés vagy a beszámolás módját. Sokféle cél mögött egy közös elszántság húzódik meg: gyermekeinket óvnunk kell, de emellett is fel kell készíteni őket a következő tanévre. Erre kínál szervezett lehetőséget a bevezetett „tantermen kívüli, digitális munkarend”.

A folyamat támogatására az Oktatási Hivatal (OH) módszertani ajánlást tett közzé az oktatás megszervezésére (https://www.oktatas.hu/kozneveles/ajanlas_tantermen_kivuli_digitalis_munkarendhez).

Itt naponta frissülő, bővülő tartalommal információt nyújtunk arról, hogy miként lehet a közvetlen személyes kapcsolattartás nélkül is támogatni és nyomon követni a tanulót a tanulásban. Az oldalon a távoktatással összefüggő számos információ, valamint ingyenes tananyag érhető el. Rendelkezésre állnak olyan tudásbázisok, amelyek a tanítási-tanulási folyamatot közvetlenül támogatni tudják és amelyek használatával a diákok is korszerű eszközökön keresztül tanulhatnak.

A két legfontosabb és legátfogóbb magyarországi portál: a Nemzeti Köznevelési Portál (NKP) (https://www.nkp.hu/) és a Sulinet (https://tudasbazis.sulinet.hu/hu). Mindkét portál gazdag, rendszerezett ismeretanyagot tartalmaz a köznevelési rendszer valamennyi felhasználója számára. Az NKP főoldalán elérhetők az okostankönyvek, illetve további három nagy tartalom egységben (Tananyagok, Médiatár, Feladattár) kapott helyet a köznevelési rendszer valamennyi évfolyam minden tantárgyának tartalma. A digitális anyagok lehetőséget adnak a felhasználóknak (a portál minden felhasználónak regisztráció nélküli is teljes hozzáférést ad tartalmakhoz) a tananyagok olyan módon való megközelítésére, gyakorlására és elsajátítására, amelyre a hagyományos taneszközökkel nincs lehetőség.

A magyarországi tankönyvekhez való digitális hozzáférést biztosítja továbbá az OH online tankönyvkatalógusa (https://www.tankonyvkatalogus.hu). Ezen az oldalon tekinthető meg az Oktatási Hivatal valamennyi tankönyve, közülük nagyon sok letölthető formátumban is rendelkezésre áll.

A fenti összefoglaló tartalomtárak mellett számos tartalomszolgáltató tette részben vagy egészben a közneveléssel összefüggő tartalmait, például, filmeket, művészeti adattárakat, irodalmi műveket, hanganyagokat, feladatokat, példatárakat stb. A veszélyhelyzetben nyilvánossá vált tartalmakról ugyancsak az Oktatási Hivatal oldalán tudnak tájékozódni.

Az MTVA jóvoltából az otthon tanuló diákok számára az M5 kulturális csatorna minden hétköznap reggel nyolc órától este fél kilencig oktatási tartalmakat sugároz. A tartalmak interneten is elérhetők (https://mediaklikk.hu/digitalisoktatas/).