Gyakorlófüzetem – az alapiskolák alsó tagozatos roma nemzetiségű tanulói számára
2020-06-01
,,Kisebbségvédelem Európában” – nyári egyetem
2020-06-05
Minden elem

A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA 2020

A trianoni döntés 100. évfordulójára, illetve a magyar összetartozás napjára számos intézmény, szervezet, magánszemély fogalmazott meg értékes üzenetet a jelen és a jövő magyarjainak címezve. Ahány közeg, életkörülmény, tapasztalat, annyiféle gondolat.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének természetes közege a magyar pedagógusok, gyermekek, szülők társasága. Mi innen merítettük mondanivalónkat, amikor összeállításunkat elkészítettük.

Szülőföld, harangszó, bőtermő síkság, ezüst folyó, arany búzatábla, templom, iskola, játék, tanulás, sok-sok gyönyörű gyermek…ezek a mi építőköveink. Kisebbségben nem könnyű a felszínen maradni, gyarapodni, fejlődni, főleg századunkban nem, hiszen erőteljesen csökken a gyermeklétszám, évszázados tanintézményekre kerül lakat, erősödik a kivándorlási kedv, és az asszimiláció is megteszi a magáét.

Ne hagyjuk üresen iskoláinkat! Töltsük meg magyar szóval, verssel, dallal, tánccal, barátsággal, szeretettel!

Tudatosítanunk kell, hogy külön-külön elveszünk, de együtt, közösen erősek vagyunk. Van miben bíznunk szőjünk bátran új terveket, készüljünk feladatunkra, kovácsoljunk közös jövőt, melyben az összetartozás és az együttműködés a jelszó. A messze zengő harangok pedig fennen hirdessék megmaradásunkat, életerőnket és derűs bizakodásunkat!

Az SZMPSZ Országos Elnöksége