Beszámoló a 2019/2020-as tanévi  „Szülőföldön-magyarul“ pályázatok kapcsán
2020-11-04
Rákóczi 315, Kárpát-medencei rajzpályázat
2020-11-05
Minden elem

MEGJELENT a Koronavírus idején Gyermekantológia

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége – reagálva az országos járványhelyzetre és az iskolák kényszerszünetére – még április elején felhívást tett közzé óvodás gyermekek, alapiskolás tanulók és középiskolás diákok részére KORONAVÍRUS IDEJÉN címmel.

A pályázat céljai közt szerepelt, hogy ösztönözzük az érdeklődő gyermeket, fiatalt, fejezze ki az aktuális helyzettel kapcsolatos gondolatait, érzéseit egy-egy saját alkotásban. A 319 pályázó – köztük óvodások, alap-és középiskolások – nem csupán a felvidéki intézményeket, hanem a határon túliakat is képviselte. Az értékelést kategóriánként más-más szakmai zsűri végezte, volt köztük pedagógus, nyomdai grafikus, művésztanár, egyetemi oktató, költő, újságíró, fotós és operatőr is.A 365 beérkező rajz, vers, próza és fotó mindegyike arany, ezüst vagy bronz besorolást kapott.

A szervezők a legjobb alkotásokat szerették volna megőrizni az utókornak, bemutatni az érdeklődőknek, így született a  95 arany sávos alkotásból összeállított Koronavírus idején Gyermekantológia.

A kötet bevezetőjében erről így ír Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke:

„Kiadványunkban a leg­jobbak alkotásait egy embert próbáló időszak lenyomataként megőrizzük az utókor számára. Megerősítjük, amit mindannyian régóta tudunk, hogy a művészet gyönyörködtet, gyógyít és megtanít megérteni, elviselni és feldolgozni az élet árnyékos történéseit.„

Az érdeklődő, ha belelapoz a színes és tartalmas kiadványba, megtalálja benne a pályázat részletes kiértékelését, a zsűri tagjainak nevét, a beérkezett művek számát, a pályázók teljes listáját. A gyermekmunkák bemutatása kategóriánként látható, óvoda, alapiskola alsó és felső tagozata, középiskola szerint.

Érdemes csemegézni a zsűri által megfogalmazott szöveges értékelésekből:

Fantasztikus rajzok, festmények, ötletek tárultak elém. A gyerekek valóban igazi érzelmekről, át­élésekről adtak vallomást rajzaikban, némelyik puritánabb, de annál ötletesebb, némelyik fan­tasztikusan aprólékos mozzanatokkal telítve.

Keszegh Ivett

Szeretnénk gratulálni az alkotóknak, szüleiknek és tanáraiknak a szép és gondolatteljes alko­tásokhoz és az SZMPSZ-nek, hogy országhatárokon átívelve, a digitális technika eszközeinek segítségével megvalósították az al­kotások értékelését, a gyerekek díjazását.

Török Zita, Igazgyöngy AMI

Covid mindent visz! -mondhatnánk keserédes iróniával. De ez végképp nem igaz! Nagy örö­mömre szolgált az alap-és középiskolás diákok kisebb-nagyobb eszmefuttatásait, életérzéseit olvasni.

Hrbácsek Noszek Magdaléna

Feltételeztem, hogy a pályamunkákat a felállított szempontjaim alap­ján könnyű lesz majd értékelni, az első tíz pró­za elolvasása után mégis úgy éreztem magam, mint anno gimiben a matekdolgozat felett – fo­galmam sem volt, miképp születik majd korrekt eredmény. Ezek a diákok ugyanis tudnak írni.

Ifj. Olláry Ildikó

A fiatalok győztek! Szavakkal, gondolatokkal, hangulatokkal, érzésekkel és érzelmekkel győzték le a karantént, a bezártságot.

Molnár Judit

A pályázat (legyen az irodalmi vagy képzőművé­szeti) olyan, mint a mesebeli próbatétel: kaland is, kihívás is, öröm is, bátorság is. …Az új élmények megverselése izgalmas feladat, ami arra is lehetőséget adott a pályázóknak, hogy megértsék mindazt, ami körülöttük zajlott-zaj­lik.

Tóth Anikó

Bátran mertek önmaguk, s a helyzet paródiájává válni, könnyedén írtak fontos dolgokat. Itt kezdődik és valahol itt, ezért van helye a világ­ban a művészetnek.

Laboda Róbert

Találkoz­hattunk kiváló ötletekkel, meghökkentő rímekkel, egyéni nézőpontokkal és megoldásokkal, még versbe szedett interjú is készült a koronavírussal.

Németh István

A fotográfia a pillanat emlékműve… A beküldött képek is bizonyítják, hogy gyermekeink nem csak néznek, de meglátják a veszély köze­pette is a lényeget, képesek megmutatni, hogy tele vannak szeretettel, adni akarnak.

Pézman – Kiss Zoltán

 A kötet gyermekszerzőit megajándékozzuk a kiadvány egy példányával, melyet postai úton juttatunk el számukra.                                                                                                           

A felvidek.ma portál közzéteszi olvasói számára a Koronavírus idején Gyermekantológiában megjelent arany sávos képzőművészeti alkotásokat, prózai műveket, verseket és fotókat.

Köszönjük a díjazottak nevében!