Oktatási-nevelési célokat segítő cirkuszi előadás a Fővárosi Nagycirkuszban
2017-03-02
Felhívás a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjra
2017-03-07
Minden elem

A XXII. Komáromi Pedagógiai Napokról

Az iskola- és óvodafejlesztés jó gyakorlatai címet viselte a 2017. február 13-17. között megrendezett  Komáromi Pedagógiai Napok, melyet az SZMPSZ Komáromi Területi Választmánya és társszervezői valósítottak meg immár 22. alkalommal.

A rangos szakmai rendezvénysorozat megnyitó ünnepségének a komáromi Duna Menti Múzeum díszterme adott otthont. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Szilágyi Péter, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Kiss Balázs, Magyarország pozsonyi nagykövetségének tanácsosa, Pathó Marianna, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős osztályvezetője, az Emberi Erőforrások Minisztériumából Jakabné Szalai Krisztina főosztályvezető, Vass-Budai Gabriella köznevelési referens és Szabó Zsolt, az Elnöki Titikárság szakmai vezetője, a Rákóczi Szövetség főtitkára, Csáky Csongor, Komárom város polgármestere, Stubendek László és alpolgármestere, Knirs Imre, a Híd párt parlamenti képviselői, Bastrnák Tibor és Vörös Péter,  a Szlovák Köztársaság Oktatásügyi Minisztériuma Nemzetiségi Főosztályának igazgatója, Prékop Mária és munkatársa, Skabela Rózsa, valamint a Magyar Közösség Pártjának alelnöke, Kiss Beáta. Ugyancsak jelen voltak a Selye János Egyetem képviseletében Juhász György rektor és Horváth Kinga dékánasszony, Albert Sándor, az egyetem alapító rektora, a komáromi Módszertani Pedagógiai Központ igazgatója, Szőköl István, továbbá Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet vezetője, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének elnöke, Mézes Rudolf, valamint a Pedagógusszövetség országos elnöke, Jókai Tibor és alelnöke, Vörös Mária.

Az ünnepi megnyitón elsőként Fekete Irén, az SZMPSZ Központi Irodájának vezetője, a Komáromi TV elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében hangsúlyozta, milyen kihívásoknak kell megfelelniük a pedagógusoknak annak érdekében, hogy a jelenkor gyermekeit a lehető leghatékonyabb módszereket alkalmazva tudják nevelni és oktatni.

Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kifejtette, hogy a magyar kormány nemzetstratégiai céljai között szerepel a felvidéki magyar közösség alappillérét képező óvodai intézményhálózat megerősítése és annak célirányos fejlesztése. Ugyancsak fontosnak tartják egy magyar bölcsődehálózat alapjainak a lerakását is. Mindezek érdekében a magyar kormány anyagilag maximálisan támogatja az óvodák infrastrukturális és szakmai korszerűsítését.

Stubendek László polgármester elismeréssel szólt arról, hogy a pedagógusok folyamatosan képezik magukat, és mindent megtesznek a felnövekvő generáció sokoldalú neveléséért és tanításáért.

A szülő-gyermek-pedagógus egymásra utaltságának fontosságát hangsúlyozta előadásában Kozma-Vizkeleti Dániel klinikai szakpszichológus, s kiemelte a megfelelő kommunikáció hatékonyságát, mert csak ez által oldhatók meg a mindennapok során az iskolai életben s a családban felmerülő különböző problémák.

A megnyitó ünnepség kultúrműsorában Bernáth Tamás, a komáromi Jókai Színház színművésze szórakoztatta a közönséget „Nem csak operett“ című zenés összeállításával. A XXII. Komáromi Pedagógiai Napok megnyitója a nagymegyeri Magán Szakközépiskola által támogatott ünnepi fogadással ért véget.

Az ötnapos rendezvénysorozat nagy érdeklődéssel várt szakmai tréningeket és előadásokat tartalmazott, hiszen a XXII. Komáromi Pedagógiai Napok központi hívógondolata – Az iskola- és óvodafejlesztés jó gyakorlatai – minden pedagógus számára azt jelentette, új módszerekkel és érdekes gyakorlatokkal gazdagodhatnak a képzések során. A tanulási készségek értékelése, a differenciálás kérdése, a tanulási zavarok vizsgálata, a sajátos nevelési igény, a tanulás tanítása, az inkluzív nevelés megvalósítása – mind-mind olyan téma, melyeket a megújulni és fejlődni vágyó pedagógusok igényelnek. Egész napos foglalkozás várta az óvópedagógusokat, akik szakavatott előadókkal a környezeti és zenei nevelés pedagógiai kérdéseit járhatták körbe. A zenetanárok mesterkurzuson vehettek részt, az érdeklődő tanárok drámai konvenciókkal, a digitális kor kihívásaival, az eredményközpontú iskolavezetéssel és a sikeres pedagógiai innovációkkal ismerkedhettek meg.

A továbbképzések helyszínei a komáromi intézmények, – Jókai Mór Alapiskola, Eötvös Utcai Alapiskola, a Művészeti Alapiskola, Ipari Szakközépiskola – a Felvidéki Magyar Pedagógusok Háza és a csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskola voltak.

A Pedagógiai Napok utolsó napján került sor egy budapesti kihelyezett képzésre, mely iránt hatalmas érdeklődés mutatkozott. A Fóti Szabad Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Gimnázium 49 felvidéki pedagógust látott vendégül, akik bemutató órákon vehettek részt, hogy megismerkedjenek a Waldorf-pedagógiával és oktatási módszereivel. Az intézmény igazgatója, Fekete Andrea és tanárai elmondták, pedagógiai célkitűzésük, hogy olyan körülményeket biztosítsanak a gyermek fejlődése számára, mely adottságai függvényében lehetővé teszi a testi-lelki-szellemi értelemben egészséges emberre jellemző tulajdonságok, képességek széles skálájának lehető legoptimálisabb kibontakoztatását. A tanítást fő- és szakoktatás szerint tagolják. Az epochális oktatás keretében tömbösített formában egy-egy kerek témát dolgoznak fel, melynek tipikus tantárgyai az anyanyelv, matematika, földrajz, történelem, biológia, fizika. A gyakorlást igénylő tárgyakkal szakórákon foglalkoznak. Gyakori tanulási forma a projekt vagy az éves munka, melynek során a tananyag alkotó jellegű feldolgozása a feladat.

A felvidéki pedagógusok az óvodában, az általános iskolában és a gimnáziumban eltöltött órákon intenzíven megtapasztalhatták az intézmény sokszínűségét és sajátosan egyedi szabad szellemiségét. A délután folyamán pedig a Pesti Magyar Színházban megtekintették A muzsika hangja című csodálatos előadást.

A XXII. Komáromi Pedagógiai Napok 8 előadásán, 8 szakmai tréningjén 2 bemutató óráján  és a budapesti kihelyezett képzésen több, mint ezer pedagógus vett részt.

                                                                                                                   Lacza Aranka