Kisgyermekek mozgásfejlesztése
2017-07-17
„Mit, miért és hogyan“ – szövegértés – A csoport
2017-07-17
Minden elem

A XXVI. Jókai Mór Nyári Egyetem Komáromban

Az SZMPSZ töretlen népszerűségnek örvendő Jókai Mór Nyári Egyeteme immár 26. alkalommal került megrendezésre Komáromban. A 2017. július 10-14-ig tartó nyári továbbképzések iránt nem csak a hazai pedagógusok, de az egész Kárpát-medence magyar ajkú pedagógusai hatalmas érdeklődést tanúsítottak, hisz idén első alkalommal hiánytalanul képviseltette magát valamennyi kárpát-medencei pedagógusközösség. Ezt igazolja a résztvevők magas létszáma – hozzávetőleg 270 felvidéki, magyarországi, erdélyi, kárpátaljai, vajdasági, muravidéki és horvátországi magyar pedagógus jelentkezett, létszámuk az előadókkal és a szervezőkkel együtt elérte a 300-at a minőségi képzéseket nyújtó országos rendezvényen. Megvalósulását a magyar kormány és a komáromi önkormányzat támogatta.

A Selye János Egyetem konferenciatermében megtartott megnyitó ünnepségen Jókai Tibor, a Szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta a nyári egyetemek fontosságát, melyek a nemzet megmaradását szolgálják a Felvidéken. A pedagógusoknak szakmai többletet nyújtanak a nyári továbbképzések, hogy hitelesen, emberségesen tudják formálni a felnövekvő generáció személyiségét, s a szakmai felkészültséget, a minőségi munkát és a mindenre kiterjedő tájékozottságot tartják a nyári egyetemek legfőbb hozadékának.

Kádár Zoltán, Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságának kabinetvezetője köszöntőjében kiemelte a tanulás értékét, hiszen a magyarság fennmaradásának kulcsa a magyar nyelvű oktatás minősége. Meghatározó jelentőségűnek tartja az SZMPSZ nyári egyetemeit, a Kárpát-medence legnagyobb múlttal rendelkező pedagógus továbbképzését, melynek mintájára a későbbiekben további nyári akadémiák nyíltak.

Csapó Nándor, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának elnöke a külhoni magyar pedagógus-testvérszervezetek nevében köszöntötte a komáromi nyári egyetem szervezőit és résztvevőit. Szerinte  mindannyiunk kötelessége a jó minőségű oktatás biztosítása, s ez véget nem érő folyamatként van jelen a pedagógusok mindennapjaiban.

Az ünnepi megnyitó főelőadója Klembala Géza egyetemi tanár volt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről, aki A zene összeköt – generációk, nemzetek, tudományágak című nagy sikerű előadásában részletesen rámutatott a zene erőteljes jelenlétére az ember egyes életszakaszaiban valamint számos tudományágban egyaránt.

A szakmai foglalkozások öt napon keresztül 9 szakcsoportban zajlottak. Mivel kétféle szakcsoportot a nagy érdeklődés miatt kétfelé kellett osztani, ezért a 30-30 órás szakmai foglalkozások végül 11 munkacsoportban, öt helyszínen: a Selye János Egyetem Tiszti Pavilonban levő tantermeiben és tornatermében, az Ipari Szakközépiskolában, a helyi művészeti alapiskolában és a módszertani pedagógiai központban zajlottak, melyek egy kivételével mind kreditpontokat érő akkreditált képzések voltak.

Idén a nyári egyetem kínálatában több teljesen új tematikájú képzés is megjelent. A pedagógusok nagy érdeklődéssel várták a korszerű tanítási módszereket bemutató képzéseket. Az újdonságként meghirdetett csoportokban – a szövegtípusok megértésének tanítása valamint a prezi, mint hatékony módszertani oktatási forma – akkor volt az érdeklődés, hogy a magas létszám miatt két-két alcsoportban kellett megvalósítani a képzést. Ugyancsak új és nagyon időszerű témakörnek bizonyult a sztressz és a kiégés, valamint az inkluzív nevelés elsajátítása. Főleg az alsó tagozatosok  valamint az óvópedagógusok örültek a mesepedagógia alapjai és a kisgyermekek mozgásfejlesztése képzéseknek. Hiánypótló képzésnek bizonyult a logopédiai munka megismerése, melyre – bár kreditpontok nem jártak érte –  szintén nagy volt az igény. Természetetesen a már több éve sikeresen működő szakcsoportok iránt is maximális érdeklődés mutatkozott: a vizuális nevelés valamint a zenei nevelés és karvezetés minden évben vonzza a fejlődni vágyó pedagógusokat.

Az előadók sorában köszönthettük  Török Zitát és Karácsony Krisztínát az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskolából Berettyóújfaluról, Józsa Mónikát a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara, Pedagógusképző Intézetéből Nyitráról, Tóth Árpád karnagyot, zeneszerzőt Budapestről, Bartha Jánosnét és Szalay Máriát Debrecenből a  Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskolából, Montay Beátát és Szabó Évát Budapestről a Gyermekek Házából, Takács Istvánt a Kaposvári Egyetemről, Pektor Gabriellát az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány munkatársát Budapestről, Bajzáth Mariát a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely munkatársát Budapestről, Tóth Gábort a Mariánum Egyházi Iskolaközpont pedagógusát Komáromból, Bóna Tamást a Kováts József Alapiskola pedagógusát  Bátorkesziről, Kozma Szabolcsot a Győr Moson Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmi Tagintézménye igazgatóját.

A pedagógusok az egész napos intenzív tanulás és munka mellett természetesen megtapasztalhatták a nyári egyetem sajátosan jellegzetes igazi hangulatát is – az ismerkedés, barátkozás, a kölcsönös tapasztalatcsere, a szakmai beszélgetés, a közösségépítés minden gyönyörűségét. Jó alkalmat adott erre a kísérő rendezvények gazdag tárháza, hiszen minden estére jutott egy-egy kiegészítő program: hétfőn a pedagógusok író-olvasó találkozón vehettek részt Laboda Róbert pedagógussal, költővel, kedden meglátogathatták a komáromi erődöt, majd az Ölveczky házaspár vezette táncházban szórakozhattak. Szerda délután a már hagyományos tanulmányútra került sor, melynek idén Visegrád volt a helyszíne. A pedagógusok tárlatvezetésen vettek részt a Mátyás Királyi Palotában, utána pedig egy kellemes sétahajózáson élvezhették a Dunakanyar elbűvölő szépségét. Este a Búcson megrendezett ünnepi vacsorán tovább szórakozhattak, melynek fénypontja a Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid lelkeket megérintő csodálatos koncertje lett. Csütörtökön a komáromi református templom adott otthont az ünnepi ökumenikus istentiszteletnek s az utána következő már hagyományosan rendkívül színvonalas hangversenynek, melyen a karének és karvezetés szakcsoport résztvevői mutatkoztak be Józsa Mónika és Tóth Árpád karnagyok közreműködésével.

A nyári egyetem záró rendezvényére péntek délután a Tiszti Pavilon amfiteátrumában került sor. Mint minden évben, idén is egy alkalmi kiállítás keretében mutatták be szebbnél szebb alkotásaikat az élményszerű vizuális nevelés szakcsoport résztvevői. Az egyhetes rendezvényt Fekete Irén, az SZMPSZ Komáromi Területi Választmányának elnöke, a központi iroda vezetője zárta annak reményében, hogy minden pedagógus szellemileg maradéktalanul feltöltődött, és a gyakorlati oktatásban felhasználható minőségi ismereteket szerzett. Az elnökasszony Seneca örökérvényű szavaival búcsúzott a pedagógusoktól:  „a szerzés sohasem elegendő az élethez. Tudnod kell bánni azzal, amit megszereztél: igazából csak az a tied, amivel másoknak is hasznára vagy“.

 

Lacza Aranka, pedagógus