„Embernek, magyarnak maradni!“ – emlékkonferencia Széchenyi István születésének 225. évfordulója tiszteletére
2016-10-03
MEGHÍVÓ – Országos Óvópedagógiai Konferencia
2016-10-04
Minden elem

Bemutatkozik a Pedagógiai Szakszolgálat

Kilenc éve 2007 augusztusában alakult meg Győrújbaráton az Általános Művelődési Központ egyik intézményegységeként Pedagógiai Szakszolgálatunk, hogy keretet adjon a különböző szakszolgálati feladatok megszervezéséhez. Célul tűztük ki, hogy a szülők és a pedagógusok nevelő munkáját, valamint a nevelési-oktatási intézményeket komplex módon segítjük feladatainak ellátásában.

Elmondható, hogy nem telt eseménytelenül az elmúlt kilenc év, de azért mindig sikerült egy kicsit előre lépni. A megalakulásunkkor Győrújbarát két intézményét láttuk el, míg a 2015/2016-os tanévben a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmi Tagintézményeként 18 település számára 26 intézményben láttunk el szakszolgálati feladatokat. A korai fejlesztés, a szakértői bizottsági tevékenység, a nevelési tanácsadás, a logopédiai alapellátás, a gyógytestnevelés feladatát tudjuk a jelenlegi személyi állományunkkal ellátni. A tehetséges gyerekek, tanulók gondozását valamennyi szakemberünk figyelemmel kíséri a nevelési tanácsadáson belül a különböző szűrések, vizsgálatok fejlesztések és terápiák során.

Arra törekszünk, hogy az intézményünkben folyó munka megítélése pozitív legyen, mind a szülők, mind a társintézmények vezetői, illetve munkatársai részéről.

A korai fejlesztés, gondozás, speciális segítséget nyújt ahhoz, hogy az érintett gyermek fel tudjon készülni az óvodai nevelésre, majd ezt követően az iskolai nevelésre-oktatásra.

A nevelési tanácsadás segítséget nyújt a szülőnek és a nevelési-oktatási intézménynek is. A szakértői bizottsági tevékenységen belül végezzük a komplex (pedagógiai, logopédiai, pszichológiai) vizsgálatokat, és az iskolaérettségi vizsgálatokat is.

Célunk, hogy a gyermekek minél érettebben kerüljenek iskolába és rendelkezzenek olyan viselkedési mintákkal, amelyek elősegítik őket abban, hogy képessé váljanak megküzdeni, az iskolai élet nyújtotta nehézségekkel.

Intézményünk munkájának minél szélesebb körű elismerésére törekszünk, ezért lehetőség szerint publikálunk, illetve konferenciákon előadásokat, gyakorlati bemutatókat tartunk. Folyamatosan biztosítunk gyakorlati helyszínt főiskolai hallgatók számára.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével (SZMPSZ) több évre visszanyúló szoros kapcsolatunk van. Fekete Irénnek, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének főtitkárának meghívására tartottunk már szakmai bemutatókat Révkomáromban, Érsekújváron, Diószegen, Ipolyságban és Nemesócsán is. Az idén a több évtizedes baráti és szakmai kapcsolatnak köszönhetően Együttműködési megállapodás aláírására is sor kerül.

Számunkra nagyon fontos, hogy a hozzánk segítségért fordulók elégedettek legyenek a szakmai munkánkkal. Programjainknak fontos célja, hogy a szakszolgálati ellátásba kerülő gyerekek a képességeikhez igazodó komplex fejlesztést kapjanak. Segítjük az átmenetet a bölcsőde és az óvoda, az óvoda és az általános iskola és az általános iskola és a középiskola között.

Kozma Szabolcs

tagintézmény-igazgató