Gyermekegészségügyi prevenció
2019-09-30
Felhívás: Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv
2019-10-01
Minden elem

Beszámoló a XII.Harmos Károly Képzőművészeti Kiállítás megnyitójáról

2019. szeptember 27-én került sor a XII. Harmos Károly Képzőművészeti Pályázat és Kiállítás megnyitójára a Szlovák Nemzeti Múzeum a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában, Pozsonyban.

2019 tavaszán az SZMPSZ és a társszervezők öt kategóriában hirdették meg a XII. Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázatot. A magyar Országgyűlés – tisztelettel adózva a Rákóczi-szabadságharc emléke előtt II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé történő megválasztásának 315. évfordulója alkalmából a 2019-es esztendőt II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánította. A határon túli magyarság szempontjából is különleges jelentőségű Rákóczi-emlékév ihlette a szervezőket arra, hogy az idei képzőművészeti pályázat fő témája az 1703-1711 közötti szabadságharc vezetője, II. Rákóczi Ferenc legyen.

A pályázatba 104 hazai magyar oktatási intézmény 844 alkotással kapcsolódott be. Az alkotásokat szakmai zsűri értékelte, amely a beérkezett művekből 66 rajzot kiállításra javasolt. Ennek alapján 47 alkotó és felkészítője kapott meghívást a Szlovákia Magyar Kultúra Múzeumában tartott ünnepi rendezvényre Pozsonyba.

A díjazott alkotókat és kísérőiket a Duna Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnáziumban fogadták a szervezők. Elsőként Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke köszöntötte a megjelenteket és ismertette velük az egész napos programot, majd Morvay Katalin, az intézmény vezetője szólt a vendégekhez. Ebéd után történelmi városnézésre várták az érdeklődőket.  Korpás Árpád pozsonyi magyar idegenvezető, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke, nagy lelkesedéssel kalauzolta végig a résztvevőket az Óvárosban. A gyermekek érdeklődve hallgatták történeteit a régi Pozsonyról és remélhetőleg sok új ismerettel gazdagodtak. A városnézés utolsó állomásaként a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában is megtekinthették az állandó kiállítást az érdeklődő gyermekek és kísérőik.

A XII. Harmos Károly Képzőművészeti Pályázat kiértékelésére és a munkákból nyílt kiállítás megnyitójára kora délután került sor. Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója köszönetet mondott a fiatal alkotóknak, felkészítőiknek és megemlékezett a rajzpályázat megálmodójáról, Jókai Tiborról is. Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke szerint a művészet a legtisztább öröm forrása, egy örök érték, amely az idők változásával is mindig fontos szerepet játszott az adott társadalom értékeinek közvetítésében. Érdekességként megemlítette, hogy a 2019–es Rákóczi – emlékév egybeesik a verseny névadójának, a komáromi születési festő és grafikus, Harmos Károly születésének 140. évfordulójával. A díjátadó ünnepség színvonalát emelte az az ünnepi műsor, melyet komáromi és pozsonyi diáklányok mutattak be.

Az ünnepi fogadás előtt a legsikeresebb alkotók nagy örömmel és büszkeséggel vették át oklevelüket és az értékes tárgyi jutalmat a szervezőktől. Ugyancsak megtisztelő volt a felkészítő pedagógusok köszöntése, hiszen köztudott, hogy a tanári pálya nem a legmegbecsültebb hivatások közé tartozik. Még a legelhivatottabb pedagógusnak is jól esik, ha munkáját értékelik, jutalmazzák.

Önmagában persze a hivatástudat nem elég, ha nincs mögötte szilárd tudás. A szakmai tudást nem elég megszerezni, szinten is kell tartani, ami folyamatos megújulást, továbbképzést, inspirációt jelent. Ehhez nyújt kiváló segítséget a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a pedagógusok részére kínált változatos, alkalmazható és magas színvonalú továbbképzéseivel. Nem véletlen, hogy a XII. Harmos Károly Képzőművészeti Pályázat és Kiállítás megnyitójára idén is több olyan pedagógus kapott meghívást, akik ezen továbbképzések valamelyikén vagy a nyári egyetemeken részt vettek.

Színvonalas, kiválóan megszervezett és levezényelt rendezvény volt. Köszönet érte.

Bóna Tímea