Felhívás: SZAKMA SZTÁR VERSENY
2019-11-27
SAJTÓKÖZLEMÉNY: 2020.május 31-ig még átvehető a támogatás
2020-01-08
Minden elem

Beszámoló: Országos Óvodapedagógiai Konferencia, 2019

Országos Óvodapedagógiai Konferencia október 10-11-én, Galántán került megrendezésre

A konferenciának évtizedes hagyománya van. Az évente megszervezett rendezvény egyike azoknak a fórumoknak, ahol az óvodapedagógusok tapasztalatot cserélhetnek, kapcsolatokat építhetnek. A rendezvény Az óvodák a változó világban címet kapta

A kétnapos szakmai találkozón elméleti előadások és gyakorlatra összpontosító szekcióülések váltották egymást.

Szabó Edit a komáromi Selye János Egyetem adjunktusának előadásra. Az előadás folyamán két fő területet került említésre. Az egyik a törvényeket érintő változásokra, a másik pedig az óvodai nevelő-oktató folyamatban történő változásokra vonatkozott, amely az előadás lényegét tükrözte.

Fodor Attila a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója a 138/2019-es törvény óvodai bevezetésének égető kérdéseiről tartott útmutató előadást a pedagógusoknak, míg Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos a 245/ 2008-as iskolaügyi törvény módosításáról. a kötelező óvodalátogatás bevezetéséről tartott fórumot.

Előadóink sorában köszönthettük Podráczky Juditot a Kaposvári Egyetem docensét, aki a gyermeknevelés kultúrájának változásairól beszélt a család és az óvoda kapcsolatának függvényében.

Konferenciánk visszatérő élőadói Kozma Szabolcs, a Győr-Moson Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmi Tagintézményének vezetője, előadásában logopédiai kérdéseket érintett és Varga László, egyetemi dékán a kisgyermekkori érzelmi nevelés fontosságára hívta fel a figyelmet. Előadásában hangsúlyozta, hogy Hosszú távon csak a családot, a szülői és kisgyermeknevelői munkát alapvető értéknek tekintő társadalom lehet versenyképes, amely lelkileg és testileg egészséges generációkat képes felnevelni.

Vörös Mária, a Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola pedagógusa a Kulcsár-féle mozgásterápiával ismertette a jelenlevőket. Előadásának lényegi pontja az iskolaérettség kérdése volt, több érdekes dolgot felfedett arról, mikor érdemes a gyermeket első osztályba engedni.

Két hazai jógyakorlat bemutatására is sor került. Holop Szilvia a Bátorkeszi Rét utcai óvoda programját mutatta be és összefoglalta a keresztény óvodai értékrend hatását a családokra. Szentpétery Gabriella „Helping Hand, vagy segítő kéz…” Erasmus projektjük eredményeit ismertette, amely olyan problémákkal foglalkozik, mint az ADHD, és a fejlődési eltérések.

Fóris Marietta, a budapesti Csip-Csup Magánóvoda igazgatója az Erasmus és a CsEPP projekt kapcsolatát mutatta be, Hangsúlyozta, hogy pedagógusok megváltozott és kibővült szerepben látják el a feladataikat, olyanban, melyhez nem kaptak képzést – mindez megterheli őket, és sérülnek a kompetenciahatárok. Ez mentálisan is megterheli a pedagógusokat, esetlegesen olyan szerepkörökbe kényszerülnek, melyek nem az ő kompetenciájuk, illetve túlzott érzelmi bevonódás történik.

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége együttműködési megállapodása ünnepélyes aláírásával folytatódott pénteken a konferencia. A szakmai találkozó második napján három szekcióban folytak előadással egybekötött gyakorlati foglalkozások.

Révészné Pálfi Krisztina, szólamvezető, hegedűművész a mese, a zene és a játék kölcsönös fontosságára hívta fel a figyelmet.

Balatoni Kata, az Így tedd rá! mozgalom programgazdája az óvodákban történő népi játszást segítő workshopot tartott az óvónőknek.

Az óvodavezetők szekciójára a galántai Pázmány házban került sor, amelyen Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója a törvénymódosításokat ismertette a jelenlevőkkel. Prékop Mária, minisztériumi főosztályvezető a digitális oktatási tartalmak az óvodában témakört boncolgatta a jelenlevőkkel, valamint az Ikatika névre keresztelt kétnyelvű digitális tananyagot is bemutatta. Borbély Diana Selye János Egyetem adjunktusa az óvodavezetés aktuális problémáira és kihívásaira hívta fel a figyelmet.

A konferencia keretei között adtuk át a Vankó Terike-díjat. Vankó Terézia az Óvodapedagógusok Országos Társulása alapító elnöke volt, a róla elnevezett díjat Major Erzsébet, a tejújfalui óvoda pedagógusa kapta. A megható pillanatokat a Paradigma együttes koncertje tette még emlékezetesebbé.

A felvidéki magyar óvodák legfontosabb kihívása napjainkban, hogy a fokozatosan megújuló és szépülő óvodáinkat értékes tartalommal töltsük meg. A tudás átértékelődik a 21. században, s fokozottan oda kell figyelni a kisgyermekek érzelmi nevelésére is. A felgyorsult világban megfelelően kell reagálnunk a kihívásokra, ezáltal biztos ponttá válunk a családok életében.

A rendezvény a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, az Óvodapedagógusok Országos Társulása, a Comenius Intézet és a SZMPSZ Galántai–Vágsellyei Területi Választmányának közös szervezésében valósult meg a Nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával.

 

Berky Angelika