ÁLLÁST KÍNÁL: matematika szakos pedagógus (Zsigárd)
2021-03-21
Kárpát-medencei Fiatal Magyar Kutatók Konferenciája
2021-03-25
Minden elem

Fenntarthatósági Témahét, 2021

Áder János köztársasági elnök fővédnökségével Magyarországon évente közel 350.000 diákot elérő Fenntarthatósági Témahét programsorozatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén az 5. alkalommal hirdette meg.

A Témahétről bővebben a https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/ honlapon talál információkat.

A Fenntarthatósági Témahét Kárpát-medencei kiterjesztése egy komoly mérföldkő a programsorozat történetében. Egy rövid áttekintés a várható programokról, amik a határon túli iskolák számára is elérhetők:

Az iskolák regisztrációját, jelentkezését várják a Fenntarthatósági Témahétre a https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/iskolai-regisztracio linken.

– A Témahétre felkészítő webináriumok március 25, április 8, és április 15. csütörtöki napokon 15 órától kerülnek megtartásra, a részletek a honlapon találhatók, várják a pedagógus kollégákat.

– Április 19-én hétfőn, magyar idő szerint várhatóan 10 órakor kezdődik a Fenntarthatósági Témahét online nyitórendezvénye. Az eseményt Áder János köztársasági elnök előadása nyitja, őt követik a Témahét szervezésében meghatározó szervezetek vezetői, sor kerül a Zöld Tündér díjak átadására, illetve megszólal a határon túli területek egy-egy pedagógusa is. Az eseményt a Témahét honlapján közvetítik. A pontos időzítésről időben küldenek tájékoztatást.

– A hét további napjain minden délelőtt egy-egy online tanórát közvetítenek, amik a Témahét kiemelt témáit dolgozzák fel. Az előadók között lesznek a WWF Magyarország szakemberei, a Kecskeméti Neumann János Egyetem oktatói, a MÁV fenntarthatósági szakértői, illetve a PontVelem Nonprofit Kft. oktatói. A tanórák a Témahét honlapján lesznek követhetők.

– A hét minden napján további online tanórák lesznek elérhetők, amikbe az érdeklődők a Zoom felületén tudnak bekapcsolódni, ezekről a honlapon találnak részletes információkat.

– A Témahét honlapjáról minden korosztály számára letölthetők a kiemelt témákat feldolgozó tanóravázlatok, mintaprojektek és pedagógus segédletek, ezek alapján megtarthatók a tanórák az iskolákban vagy akár online is.

Letölthető mobilapplikációk, digitális alkalmazások segítik a tanárok munkáját, teszik élményszerűvé a témák feldolgozását. Ezek a Témahét honlapjáról érhetők el.

– A Zöld Okos Kupa Kárpát-medencei fenntarthatósági tudásverseny jelenleg is zajlik, a 3 fős csapatok nevezését március 31-ig várják. A megyei, regionális és nemzeti döntőket szintén az online térben tartják meg, a határon túli csapatok részvételével.

– Április 19-én indul a Kárpát-medencei Fenntarthatósági kutatás újabb fordulója, amiben a diákok, tanárok fenntarthatóságról vallott nézeteit, ismereteit vizsgálják négy egyetem és az Unesco szakembereinek bevonásával. A kutatásról minden információ elérhető a https://www.fenntarthatosagikutatas.hu/ honlapon.

– Várják a határon túli diákok 3-5 fős csapatainak nevezését a „Nem térkép e táj” vetélkedőre, amiben egy magyarországi testvércsapattal összefogva tudnak pályázni. A győztesek szeptemberben egy 2 napos döntőn mérik össze tudásukat Sátoraljaújhelyen a Rákóczi táborban.