XXVIII. Jókai Mór Nyári Egyetem – Komárom, 2019. július 8- 12., II. Rákóczi Ferenc Nyári Egyetem – Rimaszombat, 2019. július 7- 11.
2019-06-02
Megrendelési lehetőség – Munkafüzet a szlovák nyelv oktatásához a 9. évfolyam számára
2019-06-03
Minden elem

Jókai és kora vetélkedő képekben

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a Jókai Mór Alapiskolával karöltve 2005-ben hirdette meg első ízben ezt az irodalmi és műveltségi vetélkedőt. Az iskolai és országos szintű megmérettetést azóta is minden évben megszervezik az érdeklődő, olvasni szerető tanulók részére a nagy mesemondó tiszteletére.

E nemes verseny elsődleges célja: a klasszikus irodalom értékeire való figyelemfelkeltés, a Felvidék gazdag irodalmi hagyományainak ápolása, Jókai szellemiségének megőrzése, életművének újbóli felfedeztetése az iskolásokkal. A versenyfelhívás a pedagógusszövetség égisze alatt a 2018/19-es tanévben is az alapiskolák felső tagozatos, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok 1-4. évfolyamát látogató diákjainak szólt.

A tanulóknak évről évre tanúbizonyságot kell tenniük, mennyire ismerik a romantika e kiemelkedő alakjának életútját, a kort, amelyben élt és alkotott. Ehhez adott segítséget Lengyel Dénes: Így élt Jókai című műve, s el kellett olvasniuk az író egyik legolvasottabb, népszerű regényét, a Névtelen vár címűt.

A „Jókai és kora” című vetélkedőbe benevezett iskolák háromtagú csapatokat alkotva két fordulóban bizonyíthatnak: az iskolai megmérettetésen legjobban teljesítő csapatok jutnak be az országos döntőbe, melynek a komáromi Jókai Mór Alapiskola ad otthont, és az iskolai, valamint az országos döntő feladatainak összeállítását is az intézmény magyartanárai végzik.

A tanév elején meghirdetett műveltségi vetélkedőn való részvétel több hónapon át tartó alapos felkészülést igényelt. A vetélkedőre tizenegy háromtagú csapat jelentkezett be, végül 7 birkózott meg az iskolai feladatsorokkal, közülük került ki a három dobogós csapat.

A döntőben a csapatok változatos írásbeli és szóbeli feladatokban mérték össze tudásukat, a már hagyományosnak mondható kvízkérdések mellett keresztrejtvényt, szómagyarázatot, anagrammákat, a filmadaptáció egyes részleteit is felhasználó feladatokat oldottak a versenyzők. A jó megoldásokhoz az átfogó ismeretek mellett gazdag szókincsre, árnyalt kifejezőkészségre, gyors helyzetfelismerésre, igényességre és kreativitásra is szükség volt.

Az országos döntőt a gútai Corvin Mátyás Alapiskola tanulói nyerték (Kováč Barbara, Őszi Karola, Tóth Ákos). Felkészítőjük Mgr. Molnár Szilvia tanárnő.

A képzeletbeli dobogó második fokára a komáromi Selye János Gimnázium csapata léphetett (Vanya Zsuzsanna, Horváth Orsolya, Gulyás Gábor Zsombor), felkészítőjük Mgr. Spátay Adrianna tanárnő volt.

A csicsói Gáspár Sámuel Alapiskola tanulóiból álló csapatot (Győri Vivien, Valocsa Csenge) PaedDr. Fábik Mónika készítette fel, ők szerezték meg a harmadik helyet a megmérettetés során.

A kellemes, oldott hangulatú vetélkedőn jól érezték magukat a versenyző csapattagok és a felkészítők is. A szervezők nevében a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos alelnöke, Vörös Mária megköszönte az igényes felkészülést, a pedagógusok áldozatos, tanórán kívüli munkáját, majd a zsűri tagjaitól valamennyi résztvevő névre szóló emléklapot és könyvjutalmat vehetett át. A vetélkedőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Zrt. támogatta.

Az országos döntő az iskola előcsarnokában található Jókai-dombormű megkoszorúzásával zárult.