KM – 10 – Szót értünk…, Szó-beszéd…
2017-05-22
III. Felvidéki Tehetségnap Komáromban
2017-05-27
Minden elem

Kedves tisztelt Barátom! – Arany János és Madách Imre kiállítás a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában

Tisztelt pedagógusok, kedves diákok!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy SzNM – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma pozsonyi Žižka utcai székházában május közepén megnyílt a Kedves tisztelt Barátom! című legújabb kiállításunk. A kiállítás fő témája Arany János és Madách Imre levelezése, mely bemutatja e két jelentős magyar irodalmár barátságát, amely Madách fő műve, Az ember tragédiája kapcsán alakult ki. A kiállítás továbbá betekintést nyújt Arany János és Madách Imre életébe, valamint a társadalmi korszakba.

Továbbá figyelmükbe ajánljuk a múlt év novemberében megnyílt Felcserélt otthonok című interaktív kiállításunkat, amely a második világháború után történő lakosságcserét és kitelepítéseket mutatja be. A történelmi események megismerését nagyban elősegítik a múzeum által készített rövidebb dokumentumfilmek, melyek megtekinthetőek a kiállítóteremben.

Természetesen e mellett megtekinthetik a Magyarok Szlovákiában c. történelmi és a Hagyományok és értékek c. néprajzi állandó kiállításainkat is. Érdeklődni lehet a janos.hushegyi@snm.sk email címen ill. a +421 2 204 91 257 telefonszámon.

Web:

http://www.snm.sk/?muzeum-kultury-madarov-na-slovensku-uvodna-stranka

http://www.snm.sk/?muzeum-kultury-madarov-na-slovensku-aktualne-vystavy&clanok=mily-vazeny-priatel

http://www.snm.sk/?muzeum-kultury-madarov-na-slovensku-aktualne-vystavy&clanok=vymenene-domovy-felcserelt-otthonok

Sajtó:

http://ujszo.com/online/kultura/2017/05/13/arany-es-madach-levelezese-a-szlovakiai-magyar-kultura-muzeumaban

http://ujszo.com/online/kultura/2016/12/04/felcserelt-otthonok-a-bramer-kuriaban

Továbbá figyelmükbe ajánljuk az alsósztregovai Madách-kastély és a Szklabonyán található Mikszáth Kálmán Emlékház állandó kiállításait, amelyek hétfő kivételével minden nap látogathatóak 10.00-tól 17.00-ig.