Kedves Látogató!


Tisztelettel üdvözöljük a szlovákiai magyar pedagógusok által létrehozott szakmai érdekvédelmi szervezet honlapjának látogatójaként. Köszönjük a bizalmat, az érdeklődést, megtiszteltetés számunkra, hogy felkereste honlapunkat. Arra törekszünk, hogy bemutassuk a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége sokrétű tevékenységét, hitelesen, tárgyilagosan tájékoztassunk Szövetségünk céljairól, feladatairól és elért eredményeiről.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége gazdag szakmai múlttal rendelkezik, saját erőből építkezve az évek során felhalmozott tudását, tapasztalatát kínálja a tájékozódás és a szakmai fejlődés céljával.

Az egyes rovatok tájékoztatást, eligazítást adnak az SZMPSZ időszerű programjairól, a pedagógusok szakmai fejlődésének lehetőségeiről, a tehetséggondozás feladatairól, eredményeiről, a tanulmányi versenyek biztosította képességfejlesztésekről, és áttekintik a magyar pedagógusok közössége oktatáspolitikai érdekvédelmi tevékenységét is.

A Kárpát-medence magyarok lakta régióiban az SZMPSZ alakult legkorábban, mintájára sorra jöttek létre a testvérszervezetek. Szövetségünk segítségével újra alakultak az aprófalvak kisiskolái, szerveződtek a civil szervezetek, újra éledtek a polgári társadalmat meghatározó szabadság kis körei, épült, szilárdult a demokratikus társadalmi berendezkedés alapja.

Minden alkalmat megragadtunk, hogy a nevelő-oktatóintézmények sajátos arculata kialakításában segítséget nyújtsunk, hogy a pedagógusok szemlélete megváltozzon. 1992-ben elsőként szerveződött meg a nyári egyetem Deákiban, biztosítva a magyar pedagógusok szakmai felzárkózását, megteremtve a fejlődés lehetőségeit.

Rozsnyóról indult 1995-ben az a pedagógustalálkozó és közoktatási konferencia, amely évről évre meghatározója a felvidéki magyar iskolák nevelési gyakorlatának.

A Szövetség által szervezett anyanyelven megvalósuló tanulmányi versenyek a tehetséges tanulók fejlődését szolgálják.

2000-től van jelen a magyar iskolák életében az országos tanévnyitó ünnepség, amely egyfajta erkölcsi megerősítése is az anyanyelvű nevelés jelentőségének, a magyarság identitásának.

2000-től van jelen a magyar iskolák életében az országos tanévnyitó ünnepség, amely egyfajta erkölcsi megerősítése is az anyanyelvű nevelés jelentőségének, a magyarság identitásának.

Szakmai műhelyek sora, pedagógiai napok sokrétű gazdag fejlesztő programjai töltik meg a mindennapokat közösségerősítő, szemléletformáló tartalommal. Kívánjuk, teljen kedve honlapunk tartalmában, kívánjuk, a lehető legnagyobb megelégedéssel és alkotó kíváncsisággal használja szolgáltatásait. Vigye hírét szerteágazó tevékenységünknek, győzze meg a kételkedőket a magyar iskola jövőjéről, az anyanyelvi nevelés, a magyar kultúra Európát gazdagító fontosságáról.

Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke