TUDOK – 2018-2019
2018-12-06
Hungarikum vetélkedő – Értékek, kincsek, hagyományok a Kárpát-medencében
2018-12-06
Minden elem

Kulcsár Tibor Vers és Prózamondó Verseny – 2018. november 30., Pozsony

„ A szó: izzó parázsa igaznak, szépnek…”

Az idén is ezzel a mottóval hirdette meg a pozsonyi, Duna utcai magyar alapiskola és gimnázium immár 13. alkalommal a vers- és prózamondók Kulcsár Tiborról elnevezett seregszemléjét, s ezzel egy időben a Cogito névre keresztelt országos esszéíró versenyt, melyre az idén már 14. alkalommal jelentkezhettek a jótollú diákok. A szavalóverseny névadójától származó idézet szavai maximálisan teljesültek: mindaz, ami a két országos rendezvény döntőjén és eredményhirdetésén a Csemadok pozsonyi székházának gyönyörű Rákosi Ernő-termében november 30-án elhangzott, az valóban „igaz és szép” volt.

A Kulcsár Tibor szavalóverseny különlegessége, hogy kizárólag hazai magyar szerzők alkotásaival jelentkezhetnek rá az érdeklődők. A szervezők minden évben a szlovákiai magyar irodalom jubiláló alkotói előtt is tisztelegnek azzal, hogy a szöveget válogató tanárok és diákok figyelmébe ajánlják ezeket a szerzőket, akik a döntőre is meghívást kapnak. Az idén Strieženec Sándort köszönthettük fel személyesen. Több mint 30 szavaló produkcióját hallgatta meg a háromtagú zsűri, amelynek elnöke Rizsányi Attila, a Vasárnap című hetilap szerkesztője volt, aki vajdasági származású lévén ezúttal hatalmas „dózist” kapott a számára eddig talán kevésbé ismert szerzők műveiből – a versenyzők előadói tehetségének dicsérete mellett ezt külön kiemelte hasznos tanácsokat is tartalmazó értékelésében. És akkor lássuk, kiket hívott az egyes kategóriákban helyezettként a pódiumra!

Vers, I. kategória

 1. Bukovský Dorottya (Deáki AI, felkészítő tanár: Renczés Nóra)
 2. Béhr András Bertalan (Kóczán Mór AI, Csilizradvány, f. t.: Béhr Erzsébet Zsuzsanna)
 3. Jancsík Dóra (Eötvös utcai AI, Komárom, f. t.: Laboda Róbert)

Próza, I. kategória

 1. Jakubáč Éva (MTAG, Pozsony, f. t.: Hajdú Viktória)
 2. Nagy Ádám (Korvin Mátyás AI, Gúta, f. t.: Molnár Szilvia)
 3. Vass Virág (Kóczán Mór AI, Csilizradvány, f. t.: Csicsay Éva)

Vers. II-III. kategória

 1. Balla Barnabás (Kodály Z. Gimnázium, Galánta, t.: Bergendi Mónika)
 2. Póda László (MTAG, Pozsony, t.: Culka Ottó)
 3. Tóth Molli (Szenczi M. A. Gimnázium és Szakközépiskola, Szenc, t.: Pongrácz Flóra)

Próza, II. kategória

 1. Ziff Stella (MTAG, Pozsony, t.: Kulcsár Mónika)
 2. Králik Máté (Selye J. Gimnázium, Komárom, f. t.: Králik Zsuzsanna, Danczi Annamária)
 3. Bartos Roland (MTAG, Pozsony, t.: Demcsák Edit)

Próza, III. kategória

 1. Záreczki Mária (Szenczi M. A. Gimnázium és Szakközépiskola, Szenc, t.: Pongrácz Flóra)

A Vasárnap hetilap különdíját Lencse Emma Dóra, a Deáki AI diákja kapta, felkészítő tanára Renczés Nóra.

A Cogito esszéíró versenyt a szintén háromtagú zsűri nevében Szemet Edit, a Patria Rádió szerkesztője, pszichológus értékelte. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy az idei versenyfelhívásban a kritikus gondolkodásra ösztönző témák is megjelentek, reflektálva arra, hogy a szervező iskolában az idén a kritikus gondolkodás éve kapcsán külön odafigyelnek e képesség fejlesztésére. A 28 beérkezett esszéből nehéz volt kiválasztani témánként a legsikerültebbet, mert a zsűrielnök elmondása szerint tartalmilag és formailag is kiváló munkák érkeztek.  A döntés végül persze megszületett és el is hangzott:

 • a legtöbb esszé a Néha jobban kell a szó… témában érkezett, a komáromi Lénárth Barbara dolgozata nyerte el leginkább a zsűri tetszését;
 • a Valóban kezünkben a sorsunk? címmel írt fogalmazásával az érsekújvári Végh Alex nemcsak a kategória győztese lett, hanem az egész verseny fődíját is kiérdemelte;
 • hogy mit várhatunk Jó tett helyébe…, erről a galántai Szolcsányi Laura írta a legmeggyőzőbb esszét;
 • Álmaim városa témában a párkányi Lupták Liliána vitte el az 1. helyezést;
 • a nagyfödémesi Nagy Anikó pedig Egy cserediák naplójából származó gondolataival győzte meg az értékelőket arról, hogy szintén 1. díjat érdemel.

A zsűri további tagjai Bolemant Éva, a Pozsonyi Kifli PT alapítója, illetve Cs. Liszka Györgyi, a Vasárnap hetilap főszerkesztője volt. A Vasárnap az esszéíróknak is felajánlott egy különdíjat: ezt a vásárúti Molnár Bianka vehette át.

E tartalmas nap végén pedig nem maradt más hátra, mint hogy a szervezők köszönetet mondjanak a támogatóknak is, illetve meghirdessék a két verseny következő évfolyamát, hogy a szót, mely „parázsa igaznak, szépnek”, Pozsonyban jövőre is meggyújthassuk „másoknak tűznek, fénynek…”.

 

Kulcsár Mónika, MTAG Pozsony