Akik nélkül a XXVI. Jókai Nyári Egyetem nem jött volna létre…
2017-07-18
Infotábor az Eprestetőn 2017
2017-07-24
Minden elem

Művészeti tábor – vizuális nevelés – versmondás – pódiumművészet

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezésében immár második alkalommal valósult meg olyan tehetséggondozó tábor, melynek célja az előadó-művészetben szárnyaikat bontogató fiatalok szakmai segítése és irányítása.

A II. Versmondó Tehetségtábornak 2017. június 9. és 11. között a komáromi Felvidéki Magyar Pedagógusok Háza adott otthont, ahol tizenöt tehetséges kisdiák három napon át szakmai foglalkozások keretében szerezhetett tapasztalatot a versmondás terén. A diákokat kiváló művészek irányították, akik lelkiismeretes mentorként minden kisgyerekkel hatékony módon, személyre szabottan foglalkoztak.

A komoly munkára hangolódást a gyerekek egy vidám, szórakoztató drámapedagógiai foglalkozással kezdték, Rakottyai Katalin drámapedagógus vezetésével. A drámajátékok segítségével a kis tehetségek igazi csapattá kovácsolódtak, s felszabadultabbak és nyitottak lettek a további fejlesztő feladatokra, melyeket már mentoraikkal végeztek. A gyerekekkel kiscsoportokban foglalkozott Jókai Ágnes színésznő, Mokány Csaba színművész és rendező Budapestről, Culka Ottó, a Jókai Színház színművésze valamint Kiss Péntek József rendező, költő. Elsőként közösen oldottak meg szövegértelmezési feladatokat, megbeszélték az előadás során előforduló hibákat, azokat javították, majd csiszolták. Ezután már minden diák a saját hozott szövegével dolgozott, mentoraik segítségével módszeresen újraértelmezték, megbeszélték az előadás felépítettségét, a szükséges nyelvi szabályokat, az előadás hitelességét és művészi hatását. A kemény, nagy odafigyelést igénylő munka közben igazi lazító hatással bírt Dobri Dániel budapesti zeneszerző foglalkozása, akivel a gyerekek vidáman énekeltek, új dalokat tanultak, s a hangszeres játékot is gyakorolhatták. A legkisebbek pedig közkedvelt rajzfilmek és mesefilmek segítségével játékosan tanulhatták meg a pontos, figyelmes szövegértelmezést. Hubai Gergely budapesti filmesztétával egy érdekes filmet néztek meg a gyerekek a filmzene születéséről, majd elbeszélgettek annak fontosságáról és művészi hatásáról. Az utolsó napon már a személyre szabott foglalkozások zajlottak. A mentorok minden kisdiákkal egyénileg foglalkoztak, játékos gyakorlatok segítségével javították és finomították az előadásukat.

A jó hangulatú háromnapos tábor végén Fekete Irén, az SZMPSZ Központi Irodájának vezetője, a tábor főszervezője minden gyereknek emléklapot adott át mentoraik aláírásával, akik köszönetképpen közös énekléssel búcsúztak a tábortól és mentoraiktól.

                                                                                     Lacza Aranka pedagógus