Felhívás: Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv
2019-10-01
Felhívás: Miénk a város
2019-10-08
Minden elem

Nem érti, amit a másik mond?

Nagyon sok felnőtt és gyermek számára okoz kihívást, amikor olyan visszajelzéseket kap a hétköznapi élet során, hogy „túlságosan gyorsan beszél”, „hadar”, „elharapja a szavak végét”, „rosszul formálja a szavakat” és így tovább.

Aki ezt hallja, kifejezetten kényelmetlenül érzi magát, hiszen számára ez a megszokott, normális beszéd, és „belül” ő igazán jól hallja. S valóban, nagy erőfeszítést és tudatosítást, önmegfigyelést igényel, hogy valaki észrevegye ezt a disszonanciát önmaga kapcsán.

Egy gyermek esetében ez nem is elvárható.

Mindazonáltal rengeteg kisember küzd ugyanezzel a problémával és gyakorta a logopédust látják mind a szülők, mind a pedagógusok, mind a szakemberek a megoldásnak.

Természetesen, nagyon hasznos a logopédiai fejlesztés – egy egészségesen halló és értő gyermek esetében.

Mindemellett sok év tapasztalata alapján biztonsággal állítom: egy felnőtt vagy egy gyermek legtöbbször azért nem beszél a külvilág számára érthetően, mert a kimenetnél a formálódás és önmaga kontrollhallása el van állítódva. Ez eredményezi azt, hogy kelletlenül és kellemetlenül magát érzi mindenki, legyen felnőtt vagy gyermek, akit a beszéde miatt „megszólnak” – bármilyen segítő szándékkal legyen is az.

 

Mit lehet tenni és hogyan szabad tenni?

Először is, empátia. Végtelen mértékű empátia, hiszen mi, akik jobban tudják a kívülről érkező jeleket feldolgozni és pontosabb adni magunkból, nem éltük át azt az ellentmondást, mint azok, akiknél a jelformálás nincs megfelelően kalibrálva.

Másodsorban, egyénre szabott terápia és folytonos segítség, támogatás szükséges a megfelelő diagnózis felállítása során. Szerencsés esetben néhány személyes alkalom során sikerül helyreállítani az eltéréseket, és a helyreállított állapotot általános és személyre szabott otthoni gyakorlatokkal, feladatokkal fent is lehet tartani, lehet megerősíteni – ezeket lehetőség szerint meg is tanítom szülőnek, gyermeknek egyaránt.

Elképesztően fontos, hogy a megfelelő életverzió-szám szerint éljen a gyermek (és a felnőtt), mert kizárólag így tud megfelelően teljes életet élni, ezáltal kiteljesedni és fejlődni. Egy-egy fentebbiek szerinti helyreállítás után lehet elkezdeni dolgozni az adott életkori installáció eléréséért. Ez a szülő és a gyermek egyidejű tanulásával érhető el. Mindezek együttes hozadéka a belső feszültség (és az ebből eredő szorongás, frusztráció, elszigeteltség-érzés s ezek okozta betegségek) valamint a testi feszülés csökkenés is (amely a rezgéseket döntően befolyásolja).

 

Dr. Schneider Júlia

Bem tér 14
Győr Hungary 9024
HUNGARY