Morvay Katalin: igény van a szakmai együttgondolkodásra iskoláink jövőjéről
2016-10-25
Tizenöt éve alakult meg a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma
2016-10-27
Minden elem

Szakmai nap óvópedagógusok részére

Szerző: Szabó Kinga

A gyermek világra nyitott lény. A simogatásra simogatással, a jókedvre jó kedvvel, tevékenységre tevékenységgel felel.„

(Mérei Ferenc)

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Komáromi Területi Választmánya 2016. október 12-én továbbképzést szervezett óvónők részére „Diagnosztika, prevenció és terápia az óvodában” címmel.

A gyakorlati bemutató helyszíne a Komáromi Felvidéki Magyar Pedagógusok Háza volt, ahol több mint 40 óvónő jelent meg a járásból, de voltak érdeklődők más régiókból is. Az előadók a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmi Tagintézménye szakemberei voltak.

A rendezvényen került sor egy hosszútávú együttműködési szerződés aláírására az SZMPSZ és a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmi Tagintézmény között. A szakmai tréninget a szakszolgálat alkalmazottai tartották: Fejes Tímea gyógypedagógus, Fülöp Eszter gyógytestnevelő, Polákné Szeiman Katalin gyógypedagógus, Takácsné Pektor Anikó fejlesztőpedagógus, Vörös Zsófia pszichológus és Kozma Szabolcs gyógypedagógus-logopédus, aki egyben a pannonhalmi tagintézmény igazgatója is.

A napi munkánk során tapasztaljuk, hogy egyre több kisgyerek küzd beszédhibával, lelki zavarokkal, magatartásbeli problémákkal és még sorolhatnánk… Sajnos kevés a szakember és egyre több a probléma, amire nem igazán vagyunk felkészítve, így nagy örömmel és megelégedéssel fogadtuk a szakszolgálat dolgozóinak gyakorlati bemutatóját. Ízelítőt kaptunk gyógytornából, azon belül a lúdtalp javításából, logopédiai gyakorlatokból, helyes légzésből, testtartás javító gyakorlatokból, beszédértés gyakorlásából, a Kokas-módszer bemutatásából és meseterápiából, és segítséget kaptunk néhány betű kiejtéséhez is. Voltak, akik ötletet kaptak első atesztációs munkájuk témájához, voltak, akik segítséget kaptak ahhoz, hogyan kezeljék az eddig számukra érthetetlen problémákat, hisz gyakran előfordul, hogy bizonyos rendellenességek csak iskolás korban kerülnek napvilágra, s ennek korrigálása bizony ilyenkor már sokkal nehezebb folyamat, mint óvodás korban.

A felvidéki óvodákban a tartalmas nap után elindulhat valami, mert nagy segítséget kaptunk munkánkhoz, és bízunk a folytatásban, várjuk a következő találkozást a szakmai intézet dolgozóival. Néhányan úgy vélik, hogy nálunk is alakulhatna hasonló szakemberekből álló csapat, akik segítenék a fejlesztést. Ilyen és hasonló képzésekre nagy szükség van ahhoz, hogy munkánk gördülékenyebb, még hasznosabb legyen, hogy megfelelően fel tudjuk készíteni korunk kisgyermekeit az iskolás életre.

A rendezvényen részt vettek kezdő és gyakorló óvodapedagógusok, akik nagy megelégedéssel indultak haza az előadóknak és szervezőknek köszönve a tartalmas napot, a gyakorlati tanácsokat, a kellemes légkört.