“Indulj egy egy úton!” – természetismereti turisztikai vetélkedő
2020-10-27
ÚJ, korszerű logopédiai, iskolára felkészítő kiadványok –  Látogatás könyvsorozat
2020-10-30
Minden elem

Szarka Gyula: Tücsöklakodalom

 „A Ghymes bemutatja“

Szarka Gyula: Tücsöklakodalom

Koncert nem csak gyerekeknek

Hej, Dunáról // Streamelt gyerekkoncert-sorozat az A38 Hajón

Az online koncertet élőben követhetik  2020. október 29-én (csütörtökön) 12.40-től.

Várunk mindenkit szeretettel!

„A mese korhatár nélküli. Ha gyerekként találkozunk vele egész életünket végig kíséri. Olyan ez mint a népdal, mára már számtalan zenei irányzat alakult ki belőle. A meséből pedig megszületett a dráma a színház és a költészet. És megtörténik a nagy varázslat, mert a mesében mindig a jóké, a bátraké a szerencse, a gonosz pedig elnyeri méltó büntetését. Szerintem mindannyian erre vágyunk.”  Szarka Gyula

Szarka Gyula a Kossuth-díjas Ghymes együttes alapítója, pedagógiát végzett, hosszú évek óta foglalkozik gyermekeknek szánt népdalfeldolgozásokkal, és rendszeresen ad gyermekkoncerteket. Műsorában népzenét ad elő, népi hangszereket mutat be, megismerteti a magyar népzene alapjait és közösen énekel a gyerekekkel.
A lendületes zenei feldolgozások közel állnak a mai gyerekek érzésvilágához, alkalmasak arra, hogy maivá, befogadhatóvá, megszerethetővé tegyék a magyar népdalkincset.

A nemzetiségi tanterv egyik legalapvetőbb feladata a hagyományos magyar kultúra megismertetése, élővé tétele a gyerekek számára. Nem mindegy azonban, hogy milyen eszközökkel, módszerekkel kívánjuk ezt a célt elérni. Szarka Gyula zenei anyaga különösen alkalmas arra, hogy hozzájáruljon e feladat valóra váltásához.
Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a „Bennünk van a kutyavér“ című gyerekalbumot (1995) a Magyar Oktatási Minisztérium iskolai segédeszközzé nyilvánította.