Kaszás Attila szellemi örökségét élteti a versmondó fesztivál
2016-06-20
Képzőművészet és versmondás – megnyíltak a táborok!
2016-07-01
Minden elem

Táborok Jókai Mór és Harmos Károly nevével fémjelezve

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a vakáció ritmusához illeszkedve, két táborral is kedveskedik a szünidő legelején. A tehetséges felvidéki magyar gyermekek vers- és prózamondó, valamint képzőművészeti táborban kamatoztathatják tudásukat. Így a vakáció hozta szabadság és felhőtlen szórakozás hasznos időtöltéssel – tehetségcsiszolással, tanulással párosul.

Az iskolapad szigorától ezennel is elrugaszkodunk és alkotótáborba invitáljuk a tehetséges szavalókat és a képzőművész palántákat. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége arra biztosít lehetőséget, hogy a diákok kellemes hangulatban, baráti társaságban, szakmai háttértámogatással fejlődjenek tovább az őket leginkább érdeklő területeken.

Azt a diákot, akit elsődlegesen a versmondás és az előadó művészet köt le, az immár XIII. alkalommal megrendezett Jókai Mór Vers – és Prózamondó Tábor csapata fogadja. Aki viszont a ceruzát vagy az ecsetet kezeli mesterien, az a Harmos Károly Képzőművészeti Alkotótábor résztvevője lehet, idén már a VI. alkalommal.

A két táborra idén 85-an jelentkeztek. Két tanuló a Kaszás Attila Versmondó Fesztiválon nyert ingyenes részvételi lehetőséget a táborra, így az összlétszám 87.

XIII. Jókai Mór Vers- és Prózamondó Tábor

Éltesd uram Tanitómat,

Tartsd meg az én Rectoromat,

Hogy a jóra vezéreljen,

Hogy az ördög kárt ne tegyen

Az én lelkemben.”

Jókai Mór, 1832.

A foglalkozásokat három kiváló szakember vezeti: Jókai Ágnes komáromi színművész, Ficza István, a budapesti Örkény István Színház érsekújvári származású színművésze és Laboda Róbert költő, komáromi drámapedagógus.

VI. Harmos Károly Képzőművészeti Tábor

A foglalkozásokat négy komáromi művésztanár-pedagógus vezeti: Jókainé Kiss Éva művésztanár, Kiss Gabriella pedagógus, Tóth Andrea pedagógus és Maticsek Regina pedagógus.

A mentorok munkáját további pedagógusok segítik: Cséplő Viktória, Győri Katalin, Kovács Tünde és Varga Rózsa is készséggel áll a gyermekek és a szülők rendelkezésére.

A gyermekek – amellett, hogy július 1. és július 5. között intenzív műhelymunkában vesznek részt – számos kísérőprogramra látogathatnak. Július 2-án a tábori úticél Sümeg, ahol a gyermekek történelmi lovasjátékokat is megtekinthetnek. Vasárnap este a Holle Anyó Meseszínház előadását, a Mese az aranyszőrű bárányról című előadást tekinthetik meg. A képzőművészeti tábor alkotóinak munkáiból július 5-én, kedden nyílik képzőművészeti kiállítás a Tiszti pavilon udvarában, 14:00-kor. Az idei táborok ezzel a rendezvénnyel érnek véget.

A XIII. Jókai Mór Versmondó Tábor és a VI. Harmos Károly Képzőművészeti Tábor megnyitójára 2016. július 1-jén (péntek), 19:30-kor kerül sor a RÉV Magyar Kultúra Házában. A táborokat Fekete Irén, az SZMPSZ irodavezetője nyitja meg. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!