Tehetségtábor – tehetséges diákok iskolán kívüli fejlesztése Galántán
2016-05-20
Jubilált az Intézményvezetők Szakmai Találkozója
2016-05-30
Minden elem

Tehetségműhelyek – Komáromban előadóművészet, Galántán regionális nevelés

Annak ellenére, hogy a tanévnek csak egy hónap múlva lesz vége, az SZMPSZ már két tábort, két „tehetségműhelyt” is maga mögött tudhat. Mindkét alkalom arra volt hivatott, hogy a kivételes tehetséggel megáldott alapiskolás diákok képességeit és készségeit fejlessze, csiszolja és fejlessze a szunnyadó készségeket is. Komáromban a vers- és prózamondásé, Galántán pedig a regionális nevelésé volt a főszerep. Rimaszombatban és Kassán folytatódik a rendezvénysorozat.

Komáromban azok a felsőtagozatos diákok kaptak meghívást a vers- és prózamondó tehetségműhelybe – mely május 20. és 22. között zajlott – akik sikerrel szerepeltek a Felvidék legrangosabb versenyein, úgy mint a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Versenyen, vagy a Kaszás Attila Versmondó Fesztiválon. Tizenöt ifjú tehetségnek adatott meg a lehetőség, hogy egyéni foglalkozások során mélyítse tudását és csiszolja szavalói készségeit. A képzett és szakavatott mentorok személyre szabott gyakorlatokkal és tanácsokkal segítettek.

A szakmai segítséget nyújtó szakemberek közül Körömi Gábor, budapesti drámapedagógus így fogalmazott: „Nagyszerű lehetőségnek tartom mentorként és foglalkozásvezetőként is, hogy a Kaszás Attila Szavalóverseny előtt a szervezők egy ilyen találkozási lehetőséget biztosítanak a jelentkezőknek. A versengés helyett a találkozásról, a barátságról szól ez az alkalom, ahol a versek mellett előadóművészetről, a kultúránkról és a magyarságunkról is sok szó esett. Gratulálok a szervezőknek az ötletért, a lebonyolításért és köszönöm a vendégszeretetüket.” A diákok olyan mentorokkal dolgozhattak együtt továbbá, mint Bárdos Ágnes, a Szlovák Rádió és Televízió szerkesztő-műsorvezetője, Culka Ottó és Jókai Ágnes, fiatal felvidéki színművészek, Kolti Helga, a magyarországi Versünnep Alapítvány elnöke, vagy Mokány Csaba, magyarországi színművész, aki a színpadra lépés mikéntjét próbálta megtanítani: „Fontos számomra, hogy az előadó már azelőtt hordozzon magában egy üzenetet, mielőtt a színpadra, vagy a térbe lép. Fontos, hogy az előadó hitelesen interpretálja azt az üzenetet, amit elmond és képvisel. Mi erre gyúrtunk rá!”. Az egyéni és csoportos foglalkozás során a résztvevők bővebb betekintést nyertek a színpadi mozgás, a helyes testtartás, a hangsúlyozás és a színpadi kulisszatitkok világába.

Galántán szinte ugyanekkor tartották a Tehetségtábort, melynek alcíme “A helyi és regionális értékek, ill.  természettudomány-foglalkozássorozat” volt. A mátyusföldi városban a regionális értékek és a tudományok műhelyébe várták az arra érdemes, tehetséges és szorgalmas diákokat. Az SZMPSZ Regionális Pedagógiai Központja, a Galántai Tehetségpont és a Mentor TT szervezésében megvalósuló, programban gazdag rendezvénysorozat május 19. és 21. között számított a diákok figyelmére. Diák, fiatal és idős számára egyaránt érdekesnek bizonyult Holló Szabó László, az ELTE Matematikai Múzeuma igazgatójának előadása Matematikai érdekességek-játsszunk matematikát címmel. Újra feltűntek az ún. JOMILI-kockák, és A tudós katona – Görgei Artúr a laboratóriumban címmel Lacza Tihamér vegyész-tudománytörténész gyarapította a diákok tudását. Az izgalmas természettudományi kísérletek mellett a pályaválasztás buktatóiról, a jövőtervezés mikéntjéről is szó esett. „Mit kell tenni ma, hogy holnap is legyen állásom?” – tette fel a kérdést Benkő Vilmos, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke. Szanyi Mária és Benkő Vilmos közreműködésével zajlott a Kérdések órája, mely során kommunikációs gyakorlatokkal bizonyították a mentorok azt, hogy jó választ, bizony, csak jó kérdésre kaphatnak a diákok… A tudományos munka mellett helytörténeti előadásokra és mátyusföldi barangolásra is sor került. A résztvevők – egyebek mellett – a deáki Szűz Mária templomot is megtekintették. A rendezvényt a TUDOK, tehát a Kincskeresők és a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciájának elemzése zárta, a diákok bemutatták prezentációikat, melyeket később Németh Zoltán szakértő véleményezett. Azok, akik a galántai tehetségtáborba nyertek el részvételi lehetőséget, a Prezi és a PowerPoint alapos tanulmányozásával zárták a kalandokkal teli napokat.

Az SZMPSZ szervezésében még két további tehetségtáborra kerül sor. Kassa és Fülek környékéről toboroztak résztvevőket az informatikai és a robotikával-robotszerkesztéssel foglalkozó tálentum-műhelybe. A kassai régióban júniusban találkoznak a kiválasztott fiatalok. A tornaljai tehetségműhely pedig május 27-én várható – a résztvevő diákok Iskolatörténetek Gömörben és Nógrádban címmel olyan projekteket mutatnak be, melyek elkészülte mögött féléves kutatómunka áll.