A képzőművészet napja
2017-05-31
A Pető Intézet értesítője
2017-06-02
Minden elem

Toldi kötetek átadása a komáromi Selye János Gimnáziumban

Az idén ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. A 2017-es esztendőt a Magyar Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany János – Emlékévnek nyilvánította.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségét érte az a megtisztelő feladat, hogy Arany János, a Toldi legújabb kiadását a Felvidéken átadhatja közel 1 800 magyar diáknak.

2017. június 1-jén a Magyarország Kormánya jóvoltából a komáromi Selye János Gimnázium dísztermében Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke adta át az első köteteket a frissen érettségizett diákoknak. Ezt a kötetet ma mindenki a kezébe vehette a Kárpát-medence valamennyi érettségiző diákjával egyetemben.

Ez a gesztus főhajtás Arany János páratlan alkotói munkássága előtt, de több is annál. Példa felmutatása a tanulmányaikat érettségivel megpecsételő ifjú nemzedék előtt, hogy a küzdés és kudarc után az újrakezdés következik.

Maga a könyv igazi gyöngyszem. Arany a gyöngyként pergő szavakat, Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, az arany illusztrációkat és a lelkét adta hozzá.

Az  SZMPSZ nevében az elnök úr azt kívánta, hogy „ legyen ez a könyv könyvespolcotok dísze, az árnyékosabb napokon adjon vigaszt, a nehézségben példát!”