KINCSKERESŐK XIV. – Helyi értékeket kutató diákok konferenciája
2018-09-19
Tanulmányi versenyek 2018/2019
2018-10-01
Minden elem

XI. Harmos Károly Képzőművészeti Pályázat és Kiállítás

„A gyerekek a legnagyobb művészek, mert ők a szívükből rajzolnak.“

(A Forsyte Saga c. film)

 

A Szlovákiai Magyar Protestáns Oktatási és Közművelődési Egyesület, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a társszervezők rendezésében 2018. szeptember 28-án, Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában került sor a XI. Harmos Károly Képzőművészeti Pályázat és Kiállítás megnyitójára. A szervezők a pályázatot 2018. március 17-én hirdették meg 5 kategóriában a szlovákiai magyar óvodák, alapiskolák, középiskolák és speciális iskolák számára. A pályázatra összesen 74 hazai magyar oktatási nyelvű intézményből 828 pályamű érkezett. A magyarországi és hazai szakemberekből és képzőművészekből álló bírálóbizottság 2018. július 10-én értékelte a beérkezett műveket, 90 rajzot kiállításra javasolt. A kiállítás megnyitójára 50 alkotó és felkészítőjük kapott meghívást.

A megnyitóra érkezett tanulók és pedagógusok regisztrációja a Duna Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium épületében zajlott. Ezt követően Morvay Katalin, az alapiskola és gimnázium igazgatónője és Vörös Mária, az SZMPSZ megbízott elnöke sok szeretettel köszöntötte a megjelenteket.

Az iskola ebédlőjében elfogyasztott finom ebéd után Reiter Éva vezetésével gyalogos városnézésre indultunk. A kellemes séta keretén belül megismerkedtünk Pozsony történelmi belvárosával. Végigjártuk a magyar királyok koronázási útvonalát, érintve azokat az épületeket és helyszíneket, amelyek szorosan kapcsolódnak a magyar történelemhez. A gyerekek és a pedagógusok lelkesen készítették a fényképeket Szlovákia egyik legszebb klasszicista palotájáról, a Prímás-palotáról, amelyet Batthyány József bíboros és esztergomi érsek, Magyarország hercegprímása építtetett, és ahol 1805-ben az austerlitzi csata után aláírták a pozsonyi békét. A palota négyszögletű udvarában a Szent-György kútnál, a szoborcsoport mellett érdekes történeteket tudhattunk meg a sárkánnyal küzdő hősről. A gyerekeket nagy ámulatba ejtette a pozsonyi korzó egyik leghíresebb kisszobra, a Kandi. Kandi egy egyszerű kis emberke, aki a napjait nézelődéssel tölti a csatornából kikandikálva. Úgy tartják, ha a sapkáját valaki megsimogatja, biztosan visszatér még Pozsonyba. Ezt a lehetőséget a gyerekek sem hagyták ki, mindegyikük megsimogatta a kis emberke sapkáját. Utunkat folytatva elérkeztünk a Fő térre, amely a történelem során nagyon sok esemény színteréül szolgált: piactér, passiójátékok színtere, gyülekezési tér, nyilvános kivégzések, fenyítések, koronázási menet. A téren megcsodálhattuk a Roland-szökőkutat és a régi Városházát. Folytatva a sétát a belváros utcáin, elérkeztünk a magyar királyok koronázó templomáig, a Szent Márton-székesegyházig, amelyet nemcsak kívülről csodálhattunk meg, hanem a belső tereinek megtekintésére is volt lehetőségünk. A belváros megismerése után sétánk a Duna-parton folytatódott, utunkat az egyik oldalon a folyón lehorgonyzott kirándulóhajók, a másik oldalon a dombon magasodó pozsonyi vár kísérte.

A városnéző séta a kiállítás megnyitójának helyszínén ért véget. A múzeumban egy csodálatos kiállítás várta a gyerekeket, akik azonnal szemügyre is vették a szebbnél-szebb alkotásokat. Örömmel mutatták a saját munkájukat, boldogan fényképezkedtek velük.

A rendezvény résztvevőit először  Feke Arnold a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának kurátora köszöntötte, aki beszédében kiemelte a tehetségek felkarolásának fontosságát, a képzőművészet meghatározó szerepét a gyermekek életében, valamint e kettő találkozásából született csodálatos eredményeket, amelyet ez a kiállítás is méltán bizonyított. Az alkotásokból összeállított tárlatot Vörös Mária, az SZMPSZ megbízott elnöke nyitotta meg.

Az ünnepi beszédek után következett a várva-várt díjkiosztó, ahol a tanulók Vörös Máriától, a megbízott elnökasszonytól és Fekete Iréntől, az SZMPSZ központi irodájának vezetőjétől vehették át az okleveleket és a díjakat. A rendezők a felkészítő pedagógusokról sem feledkeztek meg, oklevéllel és könyvjutalommal köszönték meg azt az áldozatos munkát, amellyel a tanulóikat támogatják és segítik kibontakozni őket a képzőművészet segítségével. A díjátadás ünnepi fogadással ért véget, ahol uzsonnával, frissítővel és finom tortával zártuk e különleges napot. A tárlat a múzeumban október végéig megtekinthető, utána pedig Felvidék egyes intézményeiben vándorkiállításként lehet majd megcsodálni a szemet gyönyörködtető gyermekrajzokat.

 

Képgaléria

Képgaléria