22. Szabadkai Nyári Akadémia – 2018
2018-06-18
Megrendelhető munkafüzetek
2018-06-26
Minden elem

XI. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál 2018. június 16. Komárom

A szervezők, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a komáromi Jókai Mór Alapiskola, Komárom városa és a komáromi Városi Művelődési Központ 2018. június 16 – án, szombaton szervezte meg az országos Kaszás Attila Versmondó Fesztivált, melyen a hazai alap-és középiskolás tanulók mellett erdélyi résztvevők is voltak. Nagy örömünkre szolgált, hogy az előző évfolyamokhoz hasonlóan most is szép számmal voltak visszatérő versmondók a fesztiválon.

A versenybe 17 alap- és 10 középiskola nevezte be legjobb versmondóit, az idei évfolyamban a résztvevők száma 65 volt, őket felkészítő pedagógusaik kísérték el.

A fesztivál ünnepélyes megnyitójára immár hagyományosan a komáromi Jókai Színház előcsarnokában került sor, majd a résztvevők megkoszorúzták Kaszás Attila színház előtt álló szobrát.

A jelentkezők magas számára való tekintettel az elődöntők négy helyszínen zajlottak.

A fesztiválra kiírt három kategóriába (alapiskola alsó tagozata, felső tagozata, középiskola) jelentkező tanulók valamennyien két művet adtak elő: egy verset a magyar romantika korából, valamint egy tetszés szerinti költeményt. A délelőtti elődöntőben mindkét művet elmondták, majd a versenyzőket a zsűri szakmailag értékelte és minősítő sávokba (arany, ezüst, bronz) sorolta. A zsűri szempontrendszerében a Kaszás Attila Versmondó Fesztivál tisztaságának, szakmai hitelességének megőrzése és színvonalának emelése dominált. A megmérettetés különlegessége, hogy minden zsűritag egyénre szabott szakmai tanácsokkal látja el a versmondókat.  A bírálóbizottság az alábbi összetételben dolgozott:

I. kategória: Duna Menti Múzeum

 • Nagy-Kálózy Eszter színművész, Budapest
 • Füsi Anna drámapedagógus, Budapest
 • Körömi Gábor, drámapedagógus, Budapest

I. kategória: Művészeti Alapiskola:

 • Gubík Ági színművész, Budapest
 • Szabó Viktor színművész, Komárom
 • Tóth Zsóka előadóművész

II. kategória: Tiszti Pavilon

 • Lajos András színművész, Miskolc
 • Mokos Attila színművész, Komárom
 • Tóth Zsuzsa előadóművész

III. kategória: Felvidéki Magyar Pedagógusok Háza:

 • Rudolf Péter színművész, Budapest
 •  Dolmány Mária elnök, MDT Budapest
 • Jókai Ágnes, színművész

Mindhárom kategóriából az aranysávos minősítést kapott versmondók (akiknek a verseny szabályai szerint a száma előzetesen nincs megadva) kerültek be a délutáni döntőbe, és az előválogatón a zsűri által jobbnak ítélt verset ismét előadták. A döntőben 20 produkciót hallott a 12 tagú egyesített bírálóbizottság, és döntött a fődíj és a különdíjak odaítéléséről.

A XI. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál eredményhirdetésére a Tiszti Pavilonban került sor. Minden versenyző emléklapot és könyvjutalmat kapott, zsűri a fődíjat Bukovszky Orsolyának,  a komáromi Selye János Gimnázium diákjának ítélte oda. A fődíj a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Kaszás Attila Közhasznú Alapítvány által alapított emlékplakett, a Kaszás Attila – díj.

Ezen kívül a legjobbak között kiosztásra került 12 értékes különdíj, melyet szponzorok, gimnáziumi osztálytársak stb. ajánlottak fel. Ezt követte a zsűritagok, a szavalók és felkészítőik közötti egyénre szabott, kötetlen szakmai konzultáció, melyet azért tartunk rendkívül fontosnak, mert főleg a visszatérő versmondóknál jól érzékelhető a fejlődés, amely ennek nyomán az egyéni produkciókat jellemzi.

Összességében a fesztivál XI. évfolyamát a korábbiakhoz hasonlóan magas színvonalú egyéni produkciók jellemezték, a mezőny idei kiegyensúlyozottságát mutatta, hogy a döntő résztvevői között minimális volt a pontkülönbség.

A verseny fővédnökei Kaszás Attila édesanyja, Kaszás Margit és Stubendek László, Komárom polgármestere voltak.

A fesztivált támogatták:

Emberi Erőforrások Minisztériuma Budapest

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Budapest

Fond na podporu kultúry národnostnych menšín

Közhasznú Alapítvány Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért

Komáromi Jókai Színház

A rendezvényt (mivel a fesztivál a Jókai Napok kiegészítő programja) a Jókai–szobor megkoszorúzása zárta.