XXII. KPN – „A tanulási készségek diagnosztikus értékelése a DIFER alapján“
2017-02-26
XXII. KPN – A professzionális óvodapedagógus, A zenei kreativitásfejlesztésről az óvodában, Fenntarthatóságra nevelés az óvodában
2017-02-27
Minden elem

XXII. KPN – Tanulási zavarok pedagógiai és lélektani összefüggése, Sajátos nevelési igény gyakorlati megközelítése

XXII. KOMÁROMI PEDAGÓGIAI NAPOK

Komárom, 2017. február 14.

 

Előadások:

 

„Tanulási zavarok pedagógiai és lélektani összefüggése”

„Sajátos nevelési igény gyakorlati megközelítése”

 

 

Időpont : 2017. február 14.

Helyszín: Jókai Mór Alapiskola,Komárom

Csoportvezető: Skuta Szilvia, Jókai Mór Alapiskola,Komárom

Előadók:  Krippel Éva igazgató, Pedagógiai- Pszichológiai Tanácsadó és Prevenciós Központ Dunaszerdahely, Forró Zsuzsanna Gyógypedagógiai Tanácsadó Központ Dunaszerdahely

 

Tartalmi beszámoló

 A XXII. Komáromi Pedagógia Napok keretein belül 2017. február 14-én, a Jókai Mór Alapiskola falai közt számos pedagógus a tanulási zavarok aktuális problémájával foglalkozhatott. Intézményeinkben egyre többször találkozhatunk tanulóink körében tanulási zavarral, valamint a különféle zavarokból adódó sajátos nevelési igénnyel.

Krippel Éva, a dunaszerdahelyi Pedagógiai- Pszichológiai Tanácsadó és Prevenciós Központ igazgatónője a „Tanulási zavarok pedagógiai és lélektani összefüggéseiről” tartott előadást 39 érdeklődő pedagógusnak.

„Sajátos nevelési igény gyakorlati megközelítése” címmel Forró Zsuzsanna, a dunaszerdahelyi Gyógypedagógiai Tanácsadó gyógypedagógusa adott útmutatót a résztvevő pedagógusoknak.

Az előadás alatt részletesen szó esett a tanulási zavarok központi idegrendszeri összefüggéseiről, a részképességek zavarairól, komplex tanulási zavarokról, valamint a viselkedési zavarokról. A pedagógusok segítséget kaptak az egyes tünetek felismeréséhez.    Ahhoz, hogy a tanuló minél előbb fejlesztésben, különleges bánásmódban részesüljön, fontos a korai felismerés. Az előadás kapcsán szó esett a tanulók speciális igényeiről, többek közt arról, hogy mi pedagógusok, miként tudjuk az oktatás feltételeinek és körülményeinek hozzáigazításával, tartalmi, formai és tárgyi módszerek biztosításával elősegíteni a sajátos nevelés igénylő tanulóink fejlődését.

Az előadás alatt véleményeket és tapasztalatokat osztottunk meg egymással, amit majd munkánkban remélhetőleg jól kamatoztatunk.

Ezúton mondunk köszönetet a SZMPSZ Komáromi Területi Választmánynak a Komáromi Pedagógiai Napok szervezéséért, valamint minkét előadónknak a tartalmas előadásért.

 

 

Skuta Szilvia pedagógus,  Jókai Mór Alapiskola, Komárom