A XXVIII. Jókai Mór Nyári Egyetem zárórendezvénye
2019-07-13
Egy a tábor. Tusványos harminc!
2019-08-05
Minden elem

A XXVII. Bolyai Nyári Akadémia megnyitóján

A XXVII. Bolyai Nyári Akadémia csupán egy évvel ifjabb a mi Jókai Mór Nyári Egyetemünknél. Erdély szinte azonnal Felvidék nyomdokaiba lépett és szakmai műhelyek, továbbképzések szervezésével a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége gondoskodni kezdett magyar pedagógusaik továbbképzéséről.

Idén se történt ez másként, hiszen 3 héten keresztül 9 különböző helyszínen: Szatmárnémeti, Szováta, Csíkszereda, Déva, Válaszút, Sztrázsa, Székelyudvarhely, Kolozsvár, Parajd településeken összesen 20 különböző képzést indított. A hivatalos megnyitóra minden évben más – más helyszínen kerül sor, 2019. július 15-én Homoródfürdő adott otthont e jeles eseménynek. Hargita megye festői szépségű egykori kis székely falva ma már üdülőtelepként hideg-melegvizes szénsavas fürdővel, bő vizű borvízforrásokkal várja a kikapcsolódni vágyókat.

Az akadémia továbbképzéseire a Kárpát-medencei magyar oktatási rendszerben dolgozó, szakképzett pedagógusok pályázhattak. A 2019-es évben a XXVII. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA szervezői David Kolb gondolatát választották mottóként: „A tapasztalati tanulás egy olyan folyamat, mely során a tudás a tapasztalat átalakulása által jön létre.” Nem véletlenül, hiszen 1970-es évek elején ő alkotta meg a tapasztalati tanulás modelljét. Az akadémia így a Tudás tapasztalat által gondolat jegyében zajlott s célul tűzte ki a tapasztalati oktatás fejlesztését az iskolákban.

A rendezvényt Burus – Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöke nyitotta meg. A felszólalók értékes gondolataikat osztották meg a jelenlévőkkel, köztük voltak: Dr. Kovács Irén Erzsébet, a helyi Nemzeti Oktatási Minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkára; Dr. Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára; Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke; Dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke; valamint Lászlófy Pál István, az RMPSZ tiszteletbeli elnöke köszöntötte a jelenlevőket.

A Kárpát-medencei testvérszervezetek nevében Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöke mondott köszöntőt.

A beszéd teljes tartalma itt olvasható:

Bolyai NYA beszéd

A nyári akadémia tevékenységére áldást mondott Andrási Benedek unitárius lelkész, őt Nagy Csaba tárogatóművész előadása követte. Az ünnepséget két előadó tette feledhetetlenné: Kompetencia a térben: mit tudunk és hol tanítunk? címmel Dr. Dúll Andrea, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar általános dékánhelyettese és A tanulás reneszánsza címmel Dr. Vass Vilmos, a Budapesti Metropolitan Egyetem egyetemi docense.

Aki szereti Erdélyt, ne hagyja ki a lehetőséget, vegyen részt a jövő évi XXVIII. Bolyai Nyári Akadémián, mert megéri!

Novák Monika, SZMPSZ, szervezési és programkoordinátor