A XXVII. Bolyai Nyári Akadémia megnyitóján
2019-08-05
Petőfi, Arany és Ady nyomában
2019-08-05
Minden elem

Egy a tábor. Tusványos harminc!

1989-ben még csak ötlet volt, Britanniából hozta magával a megvalósítás gondolatát David Campanale, a BBC újságírója, hogy jöjjön létre egy olyan szolidaritás a magyarországi, erdélyi és nagy- britanniai fiatalok között, mely felszámolja még a vasfüggöny létét is. Teret ad egy határokat is megdöntő találkozásnak az Olt folyó partján. Azóta 30 év telt el és Tusványos fogalom lett, egy hely, aminek a hangulatát át kell élni legalább egyszer az életben.

A XXX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor a Kárpát – medence szellemi műhelye, mely eredeti szándéka szerint a határon átnyúló együttműködést és párbeszédet tűzte ki célul. Eleinte Bálványosfürdőn, később Tusnádfürdőn rendezték meg, e két helyszín összevonásából keletkezett a közismert Tusványos elnevezés. A 25 tematikus sátor mindegyikében aktuális és izgalmas közéleti témákat boncolgattak a moderátorok irányításával a jelenlévők, nem hiányzott a  politikai, népművészeti, sport – vagy zenés – filmes téma sem.  Emellett a kikapcsolódásra és szórakozásra vágyók is megtalálhatják itt számításaikat, hiszen magyarországi, erdélyi és idén felvidéki együttesek esti koncertjei is gondoskodtak eme igények kielégítéséről. A bátrabbak a medveveszély ellenére vállalták a sátrazás minden szépségét és kényelmetlenségét.

A jubileumi szabadegyetemre meghívást kapott a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöke, Fekete Irén. A Bethlen Gábor sátor a nemzetpolitika és kisebbségkutatás iránt érdeklődő táborozókat várta 2019. július 23-28. között. Az Óvodafejlesztés a Kárpát-medencében panelbeszélgetésben volt érdekelt szövetségünk országos elnöke. Beszélgetőpartnerei: Grezsa István /miniszteri biztos, Miniszterelnökség, Nemzetpolitikai Államtitkárság/, Hajnal Jenő /elnök, Magyar Nemzeti Tanács/, Orosz Ildikó /elnök, Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség/, Csáky Csongor /elnök, Rákóczi Szövetség/ és Czibula Ádám /ügyvezető igazgató, BGA Felvidék/ voltak. A társalgás moderátori szerepét a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója, Kántor Zoltán töltötte be. A tartalmas beszámolókban megismerhették a jelenlévők a Magyar Kormány által lebonyolított óvodafejlesztési programot a magyarok által lakott határon túli vidékeken, valamint a program hozadékát és sokrétűségét. Fekete Irén a gondolatain kívül egy kiadvánnyal is meglepte a partnerszervezeteket, mely az említett program minden – tárgyi és szellemi vonatkozású mozzanatát felidézi és összefoglalja. A beszélgetés nem csupán a benne aktívan résztvevőknek okozott maradandó élményt, hanem a hallgatóságnak is. A sátor a beszélgetés idejére megtelt s közel negyvenen értő figyelemmel kisérték végig.

Tusványos egyik legnépszerűbb programjává az évek során Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszéde vált, melyet többszázan a tűző napon vártak idén is türelmesen. Most is kifejtette mit gondol a világban zajló folyamatokról. Jelen volt Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, a szabadegyetem és diáktábor egyik alapítója is .Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke beszédében hangsúlyozta: „A jubileumi tábor központi gondolatát a magyarországi rendszerváltozásban meghatározó szerepet játszott polgári körök jelszavából kölcsönöztük, amely így hangzott: egy a tábor, egy a zászló…..A jelenkori kritikus időkben – nemegyszer válságos vagy éppenséggel vészterhes helyzetekben különösképpen – fontos a tábor egysége, csapataink összetartása.”

A táborlakók egyikének nyilatkozata zárja talán legtalálóbban e beszámolót: „22 éve költözött a tábor Tusnádfürdőre, azóta a táj, a helyszín és a székely légkör, ami pluszt ad hozzá.”

Novák Monika, SZMPSZ, szervezési és programkoordinátor