Felhívás – Versfolyam 2019
2019-02-27
Szlovákiai Magyar Pedagógusok XXV. Országos Találkozója
2019-03-01
Minden elem

Beszámoló a Mentor TT tevékenységéről, 2018

„A jövőt nem lehet előre megjósolni, de a jövőnket fel lehet találni!” – írta Gábor Dénes Nobel-díjas tudós. Ehhez viszont felelősségteljes feltalálók, tehetséges emberek kellenek.

A Mentor TT célja a szlovákiai magyar nemzetiségű tehetséges fiatalok segítése és támogatása a magyar kulturális örökség, a természeti és szellemi értékek ápolása és fejlesztése a tudomány, művészetek és sport területén. Szakmai és anyagi segítséget igyekszik nyújtani a tehetséges diákoknak, ösztöndíjak, tehetségprogramok és versenyek formájában támogatni a fiatalok hazai és nemzetközi kapcsolatainak kialakítását.

Szervezetünk együttműködik a magyarországi Nemzeti Tehetségsegítő Tanáccsal, illetve kapcsolódik az Európai Tehetségsegítő Hálózathoz.

Ady-ösztöndíj –  a tehetséges, de hátrányos helyzetű tanulók anyagi segítségére alapított ösztöndíj elnyerését pályázat keretében valósítottuk meg az SZMPSZ Központi Irodájával közösen. 2018-ban 89 pályázat érkezett be felhívásunkra, amelyek közül 32 pályázó nyert el 100 000 Ft ösztöndíjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Nemzeti Tehetségprogram támogatásával.

Természettudományi versenyek – a 2017/2018-as tanévben második alkalommal szerveztük meg a Magyar Természettudományi Társulat kezdeményezésében már évtizedek óta megvalósuló kárpát-medencei Teleki Pál földrajz, a Herman Ottó biológia és a Hevesy György kémia versenyeket. A versenyek kárpát-medencei méretűvé történő kiterjesztesét a MTT ügyvezető elnöke Tardy János irányítja.

A versenyre való felkészülés céljából a diákok a Magyar Természettudományi Társulat honlapján megismerkedhetnek a verseny előző évfolyamainak feladataival. Az iskolai tananyag kíváló ismeretén kívül a TermészetBúvár folyóirat cikkei szintén segíthetik a feladatok sikeres megoldását, amelyet a MentorTT biztosít a jelentkező iskolák számára.

Az eddigi versenyek szakmaiságát és szervezését Bacsó Péter, Csákvári Zoltán, Győző Andrea, Czibor Angelika és Madarász Róbert biztosították. A versenyeknek a párkányi Ady Endre AI, a búcsi Katona Mihály AI és a komáromi Mariánum Iskolaközpont adott helyet. A diákok természetjáráson vettek részt a a Visegrádi-hegységben, a  Kovácspataki-dombságon, madárlesen a Lelédi-erdőben, múzeumi látogatáson az esztergomi Duna Múzeumban. A versenyeken résztvevő diákok táborokba, szakmai rendezvényekre juthattak el, képzéseken vehettek részt, melyeken érdeklődésüknek megfelelő területeken mélyíthették el ismereteiket. A legsikeresebb diákok a felvidéki iskolákat képviselhetik a versenyek kárpát-medencei döntőin Kisújszálláson, illetve Egerben.

Az elmúlt két évben a következő diákok szerepeltek sikeresen a versenyeken, földrajzból Válent Ottó, Szalai Barbara, Kiss Szabina, Jakubík  Gergő, Zács Anikó, Szalai Barbara a párkányi Ady Endre AI, Berta Dániel és Szabó Zsófia a kassai Márai Sándor Gimnázium és AI, biológiából  Szűcs Liza és Velmovszki Ádám a búcsi Katona Mihály AI, Keresztes Botond a szentpéteri Kossányi József AI,  Sereghy Gergely László alistáli Corvin Mátyás AI, kémiából Kis Eszter a komáromi Eötvös Utcai AI, Lángyi Viktória az érsekújvári Czuczor Gergely AI, Tóth Erika és Varga Lujza a diósförgepatonyi Móricz Zsigmond AI diákjai. A programokba további felvidéki iskolák diákjai is bekapcsolódtak.

A sikeres diákok felkészítő tanárai Simonics M, Zelenai Judit,  Lázár Csilla, Csalava Gizella, Hegyi Andrea, Kacsik Ágnes, Bacsó Péter és Csákvári Zoltán voltak.

A kísérő programok során előadást tartott Gyetven Melinda tanárnő, Bujna Zoltán kerékpáros világjáró, Farkas György az ELTE tanára, Sándor Csaba erdőmérnök, Gúgh János a Szlovák Madártani Intézet munkatársa.

A versenyek felvidéki fordulóinak a lebonyolítását az a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Tehetségprogram és a Bethlen Gábor Alap keretében támogatja.

 Tehetségprogramok – élmény- és alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó programokat szerveztünk. A diákkutatásokra felkészítő képzések, a Mentor TT komplex tehetséggondozó programja a tehetséges diákok bevonásával valósult meg. A Mentor TT ösztönözni kívánta azokat az oktatási intézményeket, melyek a tanításon túl tehetséggondozó rendezvényeket szerveznek, hogy programjaikat regionális méretűvé bővítsék és komplex tehetséggondozásban részesítsék a leginkább érdeklődő tanulókat. Együttműködtünk a Kincskereső mozgalom vezetőivel és a kassai Talentum Programozóműhellyel. A képzések  Búcson, Szencen, Galántán, Vágsellyén, Párkányban, Esztergomban és Kassán 2018 májusában valósultak meg regionális helytörténeti és természettudományi témakörökben.

A képzéseken megvalósult szakmai foglalkozások megerősítették a diákok kutatási vágyát, elkezdett kutatási munkájukat szakmailag megalapozottabban folytatják és a közeljövőben korosztályukban a programban való részvételük által méginkább eredményesek lehetnek a felvidéki és az anyaországi diákpályamunkákat bemutató seregszemléken, elsősorban a Kincskeresők és a Tudok évente megrendezett felvidéki megmérettetésein.

 Talentum kiadvány –  Talentum 2 címmel újabb válogatás jelent meg a szlovákiai magyar iskolák tehetséges diákjainak sikeres pályamunkáiból, a diáktudományosság, a közéleti véleményformálás és a képzőművészeti alkotómunka területéről.  A kiadvány célja főleg a kognitív tehetségek kibontakoztatása mellett az elért eredményeiknek a bemutatása. A tudományok felé kacsingató tanulók is szerepelnek a nyilvánosság előtt egy-egy előadással vagy egyéb alkotásukkal, ám nem színpadra, nem a nagyközönség számára dolgoznak. Előadásaik elhangzanak ugyan egy-egy szakmai rendezvényen, de a továbbiakban ritkán hallunk róluk. A Mentor TT éppen ezért tartja fontosnak, hogy legalább egy válogatás szintjén megörökítse kutatásaikat. A válogatás 16 pályamunkát, egy programozó és két képzőművészeti tehetségműhely alkotásait, illetve munkájuk azon eredményeit mutatja be.

 Felfedezettjeink – a MATEHETSZ – Magyar Tehetségsegítő Szervezet Felfedezettjeink 2018 pályázati felhívására a felvidékről több pályázatot is sikerült beadni és három diákunk lett a fődíjasok között: a hetényi Gál Réka Ágota, a kassai Pándy Maximilián és a füleki Bial Bence Budapesten a Tehetséggálán vehették át a rangos kitüntetést.

A Mentor TT idén is egyik szervezője volt a Kincskeresők – helyi értékeket kutató diákkonferenciának és a TUDOK TUDOK 2018 – szlovákiai országos konferenciának.

Továbbra is tervezzük természettudományi versenyek, konferenciák, továbbképzések, mentorprogramok, szaktáborok, bemutatók, kiállítások szervezését, amellyel a felvidéki tehetséges fiatalokat támogatjuk.

Összeállította Pék László és Hanesz Angelika

  1. február