Az idegen nyelv, mint érték – Angol nyelv az alapiskola V. osztályában
2016-02-17
Amikor az értékrend megváltozik
2016-02-18
Minden elem

Beszélj úgy, hogy érdekelje… hatékony kommunikáció pedagógusoknak

A XXI. Komáromi Pedagógiai Napok keretében az Eötvös Utcai Alapiskolában került sor a Beszélj úgy, hogy érdekelje… című szakmai tréningre, mely a hatékony kommunikáció újszerű módszere nem csak pedagógusok számára az oktatás és nevelés folyamán, de a tanár-szülő, szülő-gyerek és bármilyen hétköznapi emberi kapcsolatban is jó eredménnyel alkalmazható.

A mai gyerekek nevelésében szülőnek és tanárnak egyaránt nagyobb a felelőssége, mint a régebbi korokban. A gyerekeket rengeteg, több irányból egyszerre ható impulzus éri, aminek következményeként sokkal frusztráltabbak, durvábbak a megnyilvánulásaik során. Éppen emiatt égetően fontos e másfajta nevelési modell megismerése és alkalmazása, melynek kulcsa az érzelmek kifejezése őszinte és tiszteletteljes kommunikációval. Ez által a nézeteltéréseket is könnyebben meg lehet oldani, és a gyerekek belülről jövő agressziója is hatékonyan kezelhetővé válik. Ennek érdekében olyan érzelmi környezetet kell kialakítani, melyben a gyerekek képesek megnyílni az új és ismeretlen felé, valamint felelősségteljes viselkedés és önuralom felé lehet őket terelni.

Ezzel a kommunikációs módszerrel ismerkedett meg a képzés folyamán dr. Skita Erika hídépítő tréner, az Értsünk szót! program létrehozója, s a módszer magyarországi úttörője által 16 oktatási intézmény 31 pedagógusa, valamint 3 magánvállalkozó is csatlakozott a tanárokhoz. A rendhagyó ismerkedési játék, a különböző páros és csoportos foglalkozások segítségével a jelenlévők hamar ráéreztek a módszer hatékonyságára, még azok is, akik eleinte kételkedtek működőképességében.

A résztvevők a képzés végeztével kifejezték igényüket egy terjedelmében hosszabb – a nyári egyetem folyamán megvalósítható –szakmai foglalkozás iránt, hogy alaposabban elmélyülhessenek e hatékony kommunikációs módszer tanulmányozásában.

                                                                                                                 Lacza Aranka