Beszélj úgy, hogy érdekelje… hatékony kommunikáció pedagógusoknak
2016-02-17
Találkozás Csaba testvérrel
2016-02-18
Minden elem

Amikor az értékrend megváltozik

Amikor az értékrend megváltozik. A hivatással összefüggő stressz megelőzése és kezelése.

Versenyben a figyelemért: értékek helye az új médiakultúrában

2016. február 18.

Felvidéki Magyar Pedagógusok Háza Komárom

 

A pedagógusok rendkívül nagy érdeklődést tanúsítottak e két előadás iránt, hiszen olyan témákat boncolgattak, melyekkel a gyakorló tanárok a mindennapos oktatási-nevelési munkájuk során állandóan szembesülnek.

Dr. Susánszky Éva egyetemi docens a budapesti Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetéből érkezett Komáromba. Előadásában először is felhívta a figyelmet a stresszhelyzetek kialakulásának okaira, és szemléletesen bemutatta a stressz fiziológiai folyamatát, s annak negatív hatását az emberi szervezetre. Mivel a stressz számos civilizációs betegség kiváltó oka lehet, minden embernek – saját egészsége érdekében – célszerű lenne kialakítania egyfajta hatékony védekező mechanizmust az idegrendszerét megterhelő élethelyzetek megfelelő kezelésére. A résztvevők megismerhették Williams életkészségek szintjeinek modelljét, melynek segítségével mérlegelni tudják, mely élethelyzetek okozzák a legtöbb stresszt, illetve melyeket tudnák leginkább elkerülni.

Dr. Aczél Petra, a budapesti Corvinus Egyetem habilitált docense, a Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet vezetője arról beszélt a hallgatóságnak, hogyan változik az emberek figyelme a jelenkorra jellemző tömeges információáradatnak valamint a felgyorsult életformának köszönhetően. A pedagógusok megtudhatták, mi az a fehér zaj (csend, amikor csak elektromos kisugárzás történik), milyen magas az információs túlterheltségünk (82 %!), és mennyire negatív hatással bír a multitasking, elsősorban a diákok körében. A mai iskoláskorú fiatalok –a digitális bennszülöttek, azaz a Z generáció – egyszerre több információt kapnak, s ennek hatására megváltozik az agyszerkezetük: figyelemzavar, depresszió és szorongás alakul ki náluk. Az információk befogadásának minősége jelentősen megváltoztatja az értékeket is, az értékrendet az új médiakultúrában. A minőség változása által a digitális világban használatos szavak más, gyengébb jelentéstöltettel rendelkeznek, mint az élet egyéb területein. Pl. lájkolom– szeretem.

E két előadáson összesen 25 oktatási intézmény 60 pedagógusa vett részt, nem csak a Komáromi járásból, de a távolabbi régiókból is számos kolléga megtisztelte érdeklődésével szakmai rendezvényünket.

                 Lacza Aranka