Ózonfertőtlenítés
2020-10-06
DOKK 2020 – Digitális Oktatási Konferencia és Kiállítás
2020-10-09
Minden elem

FELHÍVÁS: VII. Oláh György Középiskolai Kémiaverseny

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vegyészmérnök hallgatói az alábbi felhívásról tájékoztatják a határon túli középiskolákat:

A karunkon évtizedek óta működő Szent-Györgyi Albert Szakkollégium idén már 7. alkalommal szervezi meg az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaversenyt, a mi főszervezésünkkel.

A határon túli magyar középiskolásoknak a korábbi években is volt lehetőségük indulni a versenyen, mégis nagyon kevesen jelentkeztek. Idén ezen szeretnénk változtatni, és minél több határon túli középiskolás számára megadni a megmérettetés lehetőségét.

 A verseny célkitűzése és egyben küldetése, hogy színes és érdekes feladatokkal népszerűsítse a kémiát, a mérnöki- és természettudományokat a középiskolások körében, valamint segítse a tehetségek felismerését, gondozását és kibontakozását.

A verseny felépítését tekintve két levelező fordulóból és egy két napos döntőből épül fel. A levelező fordulók felépítésénél arra törekszünk, hogy a diákok ne csupán a meglévő tudásukat alkalmazzák, hanem fejlesszék gondolkodásukat és problémamegoldó készségüket is a feladatok megoldása közben. A döntőn a diákok a levelezőhöz hasonló feladatsort oldanak meg, illetve széles spektrumot felölelő témákban mutatnak be előadásokat. Ezen előadások nyíltak, bárki meghallgathatja őket. A prezentációk értékelését természettudományokban jártas szakmai zsűri végzi. A zsűri tagjai között a kar oktatói, valamint akadémikusok foglalnak helyet. Az idei évben a 4. kategória versenyzői egy laboratóriumi gyakorlat során is összemérhetik tudásukat, mellyel szeretnénk ösztönözni minél több diák jelentkezését ebbe a kategóriába (természetesen lehet magasabb kategóriába jelentkezni, amit a regisztráció során kell jelezni).

A döntő során a versenyzők és kísérőik egy formabontó tudományos előadáson vehetnek részt, valamint az írásbeli alatt a kísérőtanároknak laborlátogatással készülnek a szervezők, mely során a kar innovatív laboratóriumaiba kapnak betekintést. A döntő eredményhirdetése minden évben egy gyárlátogatással fonódik egybe, mely során a diákok testközelben megtapasztalhatják a vegyipar szépségét. Ezen változatos programokkal arra törekszünk, hogy a résztvevők kellemes élményekkel, inspiráló gondolatokkal és szakmai tapasztalattal gazdagodva térjenek haza.

 A versennyel kapcsolatos legfontosabb információk:

  • A versenyre való regisztráció 2020. szeptember 16-án indul.
  • Az első forduló leadási határideje: 2020. november 8.
  • A második forduló leadási határideje: 2021. január 5.

A döntő időpontja: 2021. február 26-27. Megrendezésének helyszíne Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3. A döntőbe jutott diákok, valamint kísérőjük számára a rendezvény során teljes ellátást biztosítunk.

Az idei évben, amennyiben az aktuális járványügyi korlátozások nem teszik lehetővé, hogy egy versenyző személyesen részt vegyen a döntőn (karanténba került, nem lehetséges az országhatár átlépése, stb.) számára lehetőséget biztosítunk az online formában való részvételre.

További információkért kérem keresse fel a honlapunkat: olahverseny.szasz.bme.hu vagy írjon nekünk az alábbi e-mail címre: olahverseny@gmail.com.

Tisztelettel és köszönettel:

A főszervezők

Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny

BME Vegy-Érték Tehetségpont

BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium

olahverseny@gmail.com

1111, Budapest

Műegyetem rkp. 3. I/22.