Huszadik alkalommal rendezték meg a Szabadkai Nyári Akadémiát
2016-08-22
FRISS: Szakmai egyeztetés zajlott az állami kerettantervek módosításáról
2016-08-26
Minden elem

“Jó ügyet szolgáltunk!” – összefoglaló a II. Rákóczi Ferenc Nyári Egyetemről (GALÉRIA)

“A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni, akarsz-e mindíg, mindíg játszani,…
… gyöngyöt dobálni, semminek örülni, …”

Gyurán Ágnes (SZMPSZ Rsz TV, elnök) írása

A fényképek nézegetése közben arra gondoltam, akár Kosztolányi Dezső idézete is lehetett volna a mottója a Rimaszombatban megrendezett II. Rákóczi Ferenc Nyári Egyetemnek. A kedélyes hangulatot, a felvezető játékok közepette felcsendülő kacajt, a lépésről-lépésre építkező programok sikerének örömét még a nyári kánikula sem tudta elnyomni. A kreditszerzésen túl is van élet, de még milyen!

A résztvevők figyelmét olyan eszközök kötötték le, amelyeket a tanév minden napján hasznosíthatnak az oktató-nevelő munkájuk során. Az óvónők betekintést nyertek az „ISCED 0“ művelődési program rejtelmeibe Szabó Edit előadónak köszönhetően, amelynek ismerete nélkül elképzelhetetlen az óvodák mindennapjainak megszervezése.

A második szakcsoport a projektpedagógia eszközeivel dolgozott. A végső produktumuk egy bírósági tárgyalás volt, amelyen egy bizonyos ügyben beperelték a szelet, mint az adott baj okozóját. A projekt ügyészsége mindent elkövetett, hogy bebizonyítsa a szél bűnösségét. A védelem viszont az irodalomból merítve felsorakoztatott számtalan érvet, hogy megvédhesse a szelet. Jelen voltak a fuvallat, a szellő, a vihar, a forgószél, stb. A bíró viszont kihirdette a döntést: A szél arra fúj, amerre akar. Így utólag kár, hogy nem láthattuk ezt a csodálatos művet, amelynek összeállításában Ádám Lilla és Molnárné Pelle Beáta lektorok vezették a csoportot.

A legnépesebb szakcsoport a Reedukáció elnevezést viselte. Gondolatban eljátszottam a szavakkal: a lényege újra tanítva nevelés vagy inkább újra nevelve tanítás?! A Bátkai Alapiskola fejlesztési programjában ez a képzés már a második lépcső. A hét folyamán a pedagógusok megismerkedtek egy rendszerrel, amely a nevelés terén fontosnak tartja az egyéni célok összeállítását, a célok elérését illetően a tanulók értékelését nem megszokott módon, valamint a tanulók őszinte önértékelését. A jelenlévők belecsöppenve ebbe a programba átélhették mindazt, ami a tanulókra vár. Valamennyien arról számoltak be, hogy megérintette őket a magatartást formáló program, motiváltak lettek, hajlandóak voltak javítani a hozzáállásukon és a viselkedésükön és örömüket lelték benne. A kiértékelésnél lelkesek voltak és a bevezetés módján gondolkodtak. Grúber Andrea és Rózsa Mónika lektoroknak erre a nagy konfliktuskezelő feladatra csupán néhány nap állt rendelkezésükre.

A hét folyamán sokat tanultam. Szesztay Ádám főkonzul úrtól a hosszútávú vízió megalkotásának fontosságát. Jókai Tibortól, szövetségünk elnökétől, hogy az előttünk járókat meg kell becsülni. Gyarmathy Éva előadótól a kritikai gondolkodásról és arról, hogy tudatosítanunk kell a változást, mert csak egy biztos a bizonytalan. Az irány is fontos, mert ha a ilyen sebességgel rossz irányba haladunk beláthatatlan következményei lehetnek. Meg azt, hogy a probléma tulajdonképpen feladat és, hogy nemcsak a tanulók differenciálhatók, hanem a tananyag is. Mivel napjainkban az információ elérhető, most a legfontosabb a bölcs választás és a döntés.

A Tompa Mihály Református Gimnázium két tanulójától is tanultam. Czeglédy Leventétől azt, hogy két évente kell lecserélni a méhkirálynőt a kaptárban, mivel a méhek életét bemutató munkáját ismertette velünk. Bihari László előadását hallgatva a madarak téli megfigyelésről a legjobban azon csodálkoztam, hogy eltérés van a városi és a falusi cinegék nyelvében. Tetszett a nagybalogi alapiskolások projektbemutatója is, amelyben iskolájuk történetével és egy érdekes iskolatörténettel foglalkoztak.

A kiegészítő programoknak köszönhetően beáztathattuk a lábunk a Kurinci tóba és szalonnasütés közben gitárkísérettel dalolászhattunk, bejárhattuk kisvonattal Rimaszombatot Sebők Valéria vezetésével, megismerhettük a MOZAIK kiadó legújabb kínálatát és tanulmányi kiránduláson vehettünk részt Mikszáth és Madách nyomában Szklabonyán és Alsósztregován, a péntek délutáni kávénkat pedig a felújított várkastélyban Gácson fogyaszthattuk el.

Remélhetően sok pedagógusban újrafogalmazódott néhány kifejezés. Talán eszközt kaptak a kezükbe problémáik megoldásához és a hatékonyabb kommunikációhoz. Talán több sikerélményük lesz, ezáltal több öröm az iskolákban, boldogabb tanulók, elégedettebb szülők, vagyis minőségi javulás.

A tanítás csak információt tölt a fejekbe, de a nevelés: növel. Nem mennyiséget ad, hanem minőséget. Segít egy rózsának rózsává válni és egy gyereknek megtalálni és kibontani önmagát!“

(Müller Péter)

Ha megfelelő eszköz van a pedagógus kezében eredményesebb, sikeresebb, örömtelibb lehet a munkája. Ha szakmailag növekszik, nő az önbecsülése és boldogabb ember lehet belőle. Ez pedig természetes vágy, hisz minden ember boldog akar lenni.

Végül, de nem utolsó sorban az SZMPSZ Rimaszombati Területi Választmány nevében köszönetet mondok az előadóknak, a csoportvezetőknek és a szervezők csapatának, valamint mindenkinek, aki szellemileg vagy anyagilag támogatta, esetleg a munkájával lehetővé tette a rimaszombati nyári egyetem létrejöttét. Úgy gondolom, jó ügyet szolgált. Jó ügyet szolgáltunk.

Gyurán Ágnes és Gecse Attila felvételei

 

 


 

letoltés