Ady Endre-ösztöndíj
2016-08-13
“Jó ügyet szolgáltunk!” – összefoglaló a II. Rákóczi Ferenc Nyári Egyetemről (GALÉRIA)
2016-08-22
Minden elem

Huszadik alkalommal rendezték meg a Szabadkai Nyári Akadémiát

A tanítás jelenkori kihívásairól és a tanárok szakmai felkészítéséről szól immár két évtizede az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének augusztusban megrendezett továbbképzése. Az ötnapos akkreditált Szabadkai Nyári Akadémiát hétfőn nyitották meg a szabadkai Városháza dísztermében, az előadások helyszíne az Ivan Sarić Műszaki Középiskola lesz.

A jubileumi akadémia résztvevőit elsőként De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke köszöntötte, aki eredményes munkát kívánt a tanárok szakmai megújulásához, a szellemi és lelki feltöltődéséhez a következő iskolaév megkezdése előtt, hogy – mint fogalmazott – hitet és erőt gyűjtsenek a mindennapok embert építő munkájához. „Nehéz és tiszteletreméltó feladata van a pedagógusnak, ugyanakkor örökös kihívásoknak kell megfelelnie, az oktatási rendszer követelményeinek, gyermeknek, szülőnek egyaránt. Nem könnyű a feladat, de meg kell hogy tudjuk vívni a mindennapok csatáit annak érdekében, hogy sikeresen haladhassunk tovább” – mutatott rá De Negri.

Hozzátette: az elmúlt húsz év során az egyesület abban nyújtott segítséget, hogy a pedagógus megismerje és megértse a gyermeket, tudatosan nevelje és segítse abban, hogy megismerje a jól elvégzett munka örömét. De Negri Ibolya külön kiemelte az anyanyelv szerepét a kisebbségi oktatásban, valamint a Kárpát-medencei magyar pedagógus szervezetek együttes munkájának eredményességét. Szavai szerint a nyári akadémiákat húsz éven keresztül a szakmaiság és a sokszínűség jellemezte, amelyet a neves hazai és magyarországi előadók magas színvonalú módszertani pedagógiai előadásai garantáltak, mindezért az egyesület elnök asszonya köszönetet mondott Magyarország mindenkori kormányának, a tartományi oktatási titkárságnak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak és Szabadka város önkormányzatának, valamint az együttműködő oktatási intézmények vezetőinek.

A megnyitón köszöntőt mondott Nyilas Mihály, a vajdasági kormány alelnöke, tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár. „A jó pedagógus ha éppen nem tanít, akkor tanul” ‒ mondta Nyilas, aki megköszönte a résztvevőknek, hogy szabadságukat félretéve továbbképzéssel töltik a nyarat. Az elmúlt két évtized alatt a Szabadkai Nyári Akadémia fogalommá vált a pedagógusok körében ‒ fogalmazott az oktatási titkár. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete megteremtette a lehetőséget, hogy az itteni pedagógusok anyanyelvükön hallgathassanak szakmai előadásokat, gyűjtsenek tapasztalatokat, kapjanak gyakorlati tanácsokat az iskolai munkával és neveléssel kapcsolatban, ugyanakkor mindez a vajdasági magyar értelmiség szakmai ismereteinek megújításához is hozzájárult, hangsúlyozta Nyilas Mihály a szabadkai Városházán megtartott beszédében.

Az akadémia megnyitóján Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a XX. Szabadkai Nyári Akadémia résztvevőinek címtett üdvözlő levelét is tolmácsolták, amelyben az államtitkár elismerését fejezte ki a Kárpát-medencében megrendezett továbbképzések szervezőinek, valamint köszönetet mondott minden délvidéki magyar pedagógus fáradozásáért.

A jó tanár igényli és keresi az új kihívásokat, szereti önmagát és tudását megmérettetni, tanulási-tanítási kultúráját megújítja azért, hogy diákjai figyelmét az elkövetkezendő újabb 180 tanítási napon aktívan fenntartsa, felkeltse tanítványaiban az újítás vágyát és örömtelivé tegye az iskolában eltöltött órákat, fogalmazott Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Biztosságának elnöke, megköszönve a továbbképzés szervezőinek évtizedek óta töretlen kitartását és a pedagógusok részvételét.

A megnyitón Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának nevében Gombár Szeréna konzul asszony köszöntötte az egybegyűlteket, Szabadka város önkormányzatának nevében Horváth Tímea polgármester-helytettes kívánt eredményes munkát a részvevőknek, a határon túli magyar pedagógusszervezetek méltató üzenetét és jókívánságait pedig Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke tolmácsolta az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesület tagjainak, jelenlegi elnökének, De Negri Ibolyának és alapító elnökének, Király Veronikának.

A kilenc szakcsoportban folyó munkán idén is több száz pedagógus vesz részt az óvodapedagógia, osztálytanítói, pedagógia, magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika és természettudományok területein kimagasló hazai és külföldi szakemberek irányításával. A Szabadkai Nyári Akadémia magyarországi támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, vajdasági partnere pedig a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság.

Basity Gréta, www.vajma.info