Meghívó a Diákolimpiára
2016-10-06
Tanulmányúton Aradon
2016-10-16
Minden elem

Lezajlott a Diákolimpia 2016 – GALÉRIA

Szerző: Mészáros Károly sportújságíró (Forrás: www.szlomasport.sk)

Hét óra alatt lezajlott 2016. október 7-én Dunaszerdahelyen a dél-szlovákiai alapiskolások 3. Diákolimpiája. Látványos megnyitó után öt sportágban folytak a küzdelmek: asztaliteniszeztek, atletizáltak, kézilabdáztak, futballoztak és sakkoztak a diákok. 

Megnyitó és beszélgetés sportemberekkel

Az igazi olimpiát juttatta az ember eszébe a megnyitó. A maga hangulatával, mindenkit megérintő izgalmával. A városi sportcsarnokba lépés után a 3. Diákolimpia képzőművészeti versenyének legjobb munkáit nézhették meg az érkezők. Nem sokkal kilenc után megkezdődött az ünnepi események sora. Elsőként a fair play-zászlót és a helyi sportgimnázium zászlaját vitték be a játéktérre. Utána hat régió (Bodrogköz, Szepsi és Kassa, Rimaszombat, Komárom, Galánta, Dunaszerdahely) sportolói vonultak be egymás után, a legnépesebb a csallóközi csapat volt. Ezt követően az olimpiai zászló érkezett, négy sportgimnazista hozta a kezében. Az olimpiai himnusz is felcsendült, majd Pierre de Coubertin Óda a sporthoz című versét hallhattuk Varga Hedvig negyedikes sportgimnazista tolmácsolásában. Ezután elhangzott a versenyzők eskütétele. Pék László, a Felvidéki Tehetségsegítő Tanács alelnöke nyitotta meg kétévente ismétlődő rendezvényt, bátorságra, sportszerű versengésre szólítva fel a diákokat. Ugyanezt hangsúlyozta üdvözlő gondolataiban A. Szabó László, a vendéglátó város, Dunaszerdahely alpolgármestere is. Kivonultak a sportolók, felültek a lelátóra, és végignézték a Bősi Tánc- és Tornastúdió táncosainak művészi tornaelemekre is emlékeztető műsorát.

Csallóközi olimpikonok is voltak köztünk. Külön köszöntötték a két volt nyárasdi kiváló kézilabdázónőt, Némethné Dömény Jolánt és Polacsekné Angyal Piroskát, akik tagjai voltak az 1980-ban Moszkvában ötödik csehszlovák válogatottnak, valamint Orosz Csaba somorjai kenust, aki az 1996-os atlantai olimpián volt kétszer döntős C2-ben: ezer méteren a 7., 500 méteren a 8. helyen végzett Peter Pálešsel.

Három dél-szlovákiai nyugalmazott pedagógus és edző is reflektorfénybe került. Sportemberi tevékenysége elismeréseképpen emlékplakettet kapott a 3. Diákolimpia szervezői triumvirátusától (Szabó László, Pék László és Masszi János) sportéletünk következő három egyénisége: Németh Pál, az egykori nyárasdi női kézilabda elindítója, hosszú éves edzője, Czigler Sándor nyugalmazott galántai testnevelő tanár, volt edző és sporttörténet-kutató, valamint Révész Ferenc, aki 44 éven át tanított az ipolysági magyar gimnáziumban, 1994-ben elindította a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnokságát, amelynek 2013 novemberéig a motorja volt, 2007-ben pedig létrehozta a Szokolyi Alajos Olimpia Klubot, amely az egyik legaktívabb az országban.

Mindhármukkal később beszélgetés volt a sportgimnáziumban a diákok jelenlétében. A találkozó egyediségét jelzi, hogy ez a három veterán sportember most találkozott ebben az összetételben először. Németh Páltól megtudtuk, hogy kémia-biológia szakos tanítóként ismerték a csallóközi faluban, azt is elárulta, hogyan kedvelte meg a kémiát, s egykori csodacsapatáról is sok mindent megemlített többnyire fiatal hallgatóinak, akiknek nagy része még nem is élt akkor, amikor a sikeredző védencei országos, majd európai hírnévre tettek szert. Azt is hallottuk az egykori mestertől, hogy nagyon erős együttese volt, de eltartott egy ideig, míg a különböző érdekek kelepcéjéből kiszabadulva végre feljutottak az I. ligába. Kíváncsian hallgatták a diákok azt a történetet, amely a Csehszlovák Kupa megnyeréséről szólt. Akkor még II. ligás volt a nyárasdi csapat, és első ellenfele a nemzetközi kupaporondon a Párizs volt. És az ismeretlen csallóközi faluból a francia fővárosba mentek kézilabdázni.

Czigler Sándor elhozta megmutatni a diákoknak a Csehszlovák Sport Vándorserlegét, amelyet akkori iskolája, a mai Kodály Zoltán Gimnázium vitrinjéből kért kölcsön. Ez a középiskolai sportverseny volt az első bajnokságunk a II. világháború után, és 1967 és 1973 között létezett (többet a Bajnokságaink rovatban olvashat erről). Azt is megtudtuk az egyik szervezőjétől, miért fulladt be. A mátyusföldi testnevelő sporttörténet-kutató énjéből is felvillantott, amikor előhúzta a bajnokságról hozott kordokumentumokat.

Révész Ferenc tízpróbázó múltja is előjött, adatokkal, tényekkel fűszerezte eredményeit, a mai helyzetet, megemlítve fiát, Ferencet, aki jelenleg az ország időszerű bajnoka ebben a legnehezebb atlétikai versenyszámban. Felvillantotta a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Bajnokságának hőskorát, kezdeti lépéseit, s azt is elmondta, hogy közel négy és fél évtizede létezik Ipolyságon az általa alapított Ipoly-kupa, amely a középiskolások nemzetközi labdarúgótornája.

Kellemes egy órát töltöttünk sportéletünk három megtisztelt egyéniségével.

Asztalitenisz

Tizenegy fiú és mindössze négy lány asztaliteniszezett. Almási Alfréd teniszező létére a kaucsuklabda fiúhódolói között lett diákolimpiai bajnok. A 13 éves nádszegi fiú mind a hat mérkőzését simán, játszmaveszteség nélkül nyerte. „Pedig a csoportküzdelmek előtt izgultam, mert azzal a szándékkal jöttem ide, hogy szeretném megnyerni a tornát – árulta el a Nádszegi MTNY Alapiskola és Óvoda nyolcadikosa. – De mikor első csoportmeccset 2:0-ra hoztam, minden feszültség elszállt belőlem, és felszabadultan győztem a további három csoportmeccsemen. Az elődöntőtől féltem, mert tudtam, hogy Jánosdeák Dávid sem könnyű ellenfél, de biztattam magam, s végül 3:0-ra győztem, akárcsak a döntőben a farkasdi Simon Adrián ellen. Több tapasztalatom volt, mint ellenfeleimnek, s ha kellett, képes voltam biztatással segíteni magamon. Iskolám képviseletében elindultam a régiós versenyen, azt is játszmaveszteség nélkül nyertem. Teniszező vagyok és az is maradok, csak erre az olimpiára váltottam sportágat. Idén nagyszombati csapatom, az Empire színeiben társaimmal megnyertük korosztályom országos bajnokságát, és a 13 évesek között harmadik helyen zárom az idei szlovák ranglistát.”

Varga Judit két éve harmadik volt, idén bajnok lett a lányok mezőnyében. Mindhárom ellenfelét 3:0-val küldte el az asztaltól. „Előtte nagyon izgultam. Két éve a Diákolimpia előtt sokat kihagytam. Most többet edzettem. Tavalytól Gútán játszom, hetente kétszer, kedden és csütörtökön ott edzek – mesélte történetét a Farkasdi MTNY Alapiskola és Óvoda kilencedikese. – Legelőször akkor ismerkedtem meg az asztalitenisszel, amikor 2012-ben nagybácsim elhívott edzésre. Utána két évig Farkasdon jártam edzésre. Később azonban kéztörések és műtét miatt nagyon sokat kihagytam. Decembertől már Gútán vagyok, és azóta rendszeresen készülök.” Meg is lett az eredménye.

Becses vendége is volt az asztalitenisztornának, mely a sportgimnáziumban zajlott. A mérkőzéssorozat kicsúcsosodására és az eredményhirdetésre eljött Csejtey Richárd, aki igazi nagyágyú ebben a sportágban. A jelenlevők is hallhatták, hogy ötszörös paralimpikon, rendre indult az utóbbi öt paralimpián, legutóbb nemrégen a brazíliai Rióban. Legnagyobb sikerei: Londonban (2012) egyéniben második lett, csapatban kétszer volt második (2000 Sydney és 2008 Peking). Athénban (2004) egyéniben és csapatban is harmadik lett. Egyéniben egyszer (2006, Montreux), csapatban kétszer volt világbajnok (2002 Tajpej, 2006 Montreux). Dunaszerdahelyen él, még mindig Galántán asztaliteniszezik az ép versenyzők társaságában, immár húsz éve. Az ötszörös paralimpiai érmes és háromszoros világbajnok csallóközi sportolónak Szabó László, a sportgimnázium újraválasztott igazgatója emlékérmet adott át.

Atlétika

Peőcz Bálint Csilizradványba, Varga Nikolett Dunaszerdahelyre vitte a négytusa győztesének járó díjakat. Az atlétikai verseny a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola rendezésében zajlott, Masszi János igazgató irányításával. „Teljesítményekben nem volt eléggé kiemelkedő a verseny, családias hangulata viszont mindent felülmúlt. A legkellemesebb meglepetés számomra, hogy elmaradtak az egymásra mutogatások, ami napjainkban a sportban is jelen van. Kiemelkedő gondolatként hoztam magammal az atlétikai négytusából azt, hogy a versenyzők elfogadták egymást eredményét, és a fair play szabályai szerint sportoltak. Pedig a fiúk négytusája nagyon kiegyensúlyozott, kiélezett küzdelmet hozott, csak apróságok döntöttek a sorrendről” – summázott Masszi János. 

Mind a fiúknál, mind a lányoknál öt bajnokot avattak

Nagyon szoros volt a fiúk versengése, mert mind az öt versenyszámot másvalaki nyerte. A későbbi négytusabajnok, Peőcz Bálint csak az összetettben diadalmaskodott, viszont mind a négy számban dobogós volt, krikettlabdadobásban, 60 és 300 méteres síkfutásban második, távolugrásban harmadik helyen végzett. Összetettben mindössze hét ponttal előzte meg a bősi Világi Mátét és kilenccel a szepsi Karafa Tamást. Krikettlabdadobásban a rimaszombati Gregor Krisztián (69,60 m), távolugrásban az egyébként magasugró, bősi Tóth Gergely (520 cm), 60 méteres síkfutásban Karafa Tamás (7,44 mp) és 300 méteres síkfutásban Világi Máté (42,50 mp) győzött.

Sokkal egyértelműbb volt Varga Nikolett győzelme a lányok négytusaversenyében, hiszen a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola diákja három versenyszámban is maga mögé utasította vetélytársait: megnyerte a távolugrást (440 cm), a 60 és a 300 méteres síkfutást (8,35 mp, 49,60 mp), és csak krikettlabdadobásban szorult a második helyre, az alistáli Ollé Anna (47,25 m) mögé. Harmincnyolc pontos előnnyel lett négytusabajnok.

EREDMÉNYLISTA: 

GALÉRIA