Stressz és kiégés szakcsoport a XXVI. Jókai Mór Nyári Egyetemen
2017-07-16
Szót értünk…szó beszéd -a logopédiai munka megismerése
2017-07-16
Minden elem

“Mit , miért és hogyan?” – szövegértés – B csoport

KM- 3 „Mit, miért és hogyan?” – szövegértés B csoport

 

Előadó: Szalay Mária

Csoportvezető: Csiba Noémi

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

„Mit, miért és hogyan?”– e kérdés egy kíváncsi, tudásra éhes, megérteni akaró gyermek kérdése is lehetne, s most itt a XXVI. Jókai Mór Nyári Egyetem keretein belül e kérdés szakcsoportunk megnevezése, kibővítve a következő magyarázattal: a különböző szövegtípusok megértésének tanítása aktív, interaktív és reflektív tanulási technikákkal.

E pedagógus-továbbképzési program A és B szakcsoportjának összesen 34 résztvevője volt magas szintű előadóink – Bartha Jánosné Ila és Szalay Mária vezetésével.

Tisztelt Jelenlévők! Engedjék meg, hogy Friedrich Klára rovásírás kutató szavaival kezdjem beszédemet: „Elődeink között mindenki írástudó volt a juhászgyerekektől a fejedelmekig, ezt rovásemlékeink bizonyítják. Ezt a tudást valahogy át kellett adni, természetesen az egész magyar népességnek ill. a magyarok elődeinek. Ez apáról fiúra szállt, anyáról lányra szállt és természetesen legfőképpen a táltosok voltak a tanítók, tehát a magyar népnek a tanítói. A legrégibb rovásemlékeink is azt bizonyítják, hogy köznépünk egésze is írástudó volt…”

Kedves Kollégák! Hogyan történhetett, hogy ilyen dicső múlt után, immár a latin betűs írást használva a 21. századra oly mértékben megnőtt az iskolai készségek (pl.: olvasás, írás, számolás, tanulás stb.) terén nehézségekkel küzdők száma, hogy gyakorlatilag már egyéni fejlesztésekkel sem megoldható az iskolai ellátás?! Az okot mindannyian sejteni véljük, a megoldást a kialakult helyzetre már kevesebben tudják.

Kedves Pedagógusok! A mi szakcsoportunk abban az ajándékban részesült, hogy előadóink megmutatták számunkra a fejlődéshez vezető utat, a lehetőségek olyan széles körű tárházát világították meg hatékony módszereikkel, innovatív technikáikkal, szeretetteljes szemléletmódjukkal, melynek középpontjában a gyermek egyénisége áll, legfontosabb célkitűzésként, hogyan tanuljon meg önállóan tanulni együttműködve társaival a jól végzett munka örömét élvezve. Hálásak lehetünk tanításaikért. Köszönjük.

Tisztelt Jelenlévők! Nyelvészeink már egyre szélesebb körben hangoztatják, hogy a nyelv meghatározza (sok esetben be is határolja) használóinak a gondolkodását.

A magyar nyelv kozmikus nyelv. Legyünk hát büszkék nyelvünk bölcsességére, használjuk ki a lehető legjobban szavaink teremtő erejét, népmeséink gyógyító képességét, hogy fizikai, lelki és szellemi minőségünkkel példát mutassunk embertársainknak!

 

Isten áldását kívánom mindannyiunk számára!

 

Szeretettel: Csiba Noémi