Széchenyi István Emlékkonferencia – meghívó
2016-10-29
Beszámoló: Szlovákiai Magyar Iskolaigazgatók I. Országos Konferenciája, Búcs, 2016
2016-10-29
Minden elem

Művészettel a gyermekek fejlesztéséért

Forrás: www.felvidek.ma

Szerző: Dunajszky Éva

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában tartotta a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a társszervezők a szlovákiai magyar iskolák és óvodák IX. Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázatának eredményhirdetését október 27-én Pozsonyban.

A pályázatra beérkezett műveket július 13-án egy szakmai zsűri bírálta el Komáromban, amelynek elnöke Török Zita keramikus, a berettyóújfalui Igazgyöngy művészetoktatási intézmény igazgató-helyettese volt. A pályázatra 103 hazai oktatási intézmény rekord számú: 954 alkotást nevezett be. A bírálóbizottság 107 alkotást javasolt kiállításra, ebből 50 rajz alkotója és felkészítő pedagógusa kapott meghívást a tanulmányúttal egybekötött ünnepélyes kiállítás megnyitójára és az eredményhirdetésre.

A gyerekrajzokat a Régészeti Múzeum pincehelyiségében állították ki, ahol Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgató asszonya köszöntötte a pályázatos gyereksereget és a jelenlévő pedagógusokat, illetve szülőket. „Évről évre érdekesebb, izgalmasabb alkotások kerülnek a kiállításra, aminek nagyon örülünk, és köszönet a pedagógusoknak is, akik nagyon alapos munkát végeztek” – mondta az igazgató asszony köszöntő beszédében.

Ezt követően Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke tartotta meg tárlatnyitó beszédét, amelyben hangsúlyozta, a szövetség programjában központi helyet foglal el a tehetségek felkarolása és gondozása. „Ez a pályázat már hagyományosan az irodalmat kapcsolja össze a képi megjelenítéssel, de mindig kiemelünk egy-egy nemzeti évfordulóhoz kapcsolódó vagy általánosságban jelentős témát” – fogalmazott a szövetség elnöke.

Mint mondta, a felhívás alapján ebben az évben öt kategóriában kilenc témában készítettek illusztrációkat, önálló alkotást, plakátot a diákok az óvodától a középiskoláig. „Ez a mai tárlat is ékesen bizonyítja, hogy iskoláinkban mind jelentősebb szerepet játszik a művészet eszközeivel megvalósuló nevelés” – mondta megnyitójában Jókai Tibor hozzáfűzve, a művészeti tevékenység az egyik legnagyobb hatású eszköz a gyermekek fejlesztésére.

„Erősíti identitástudatukat, segíti megtalálni egyéni látásmódjukat, új utakat nyit, szélesíti személyiségük határait, képessé teszi őket arra, hogy a hagyományainkat új módon lássák, megadja annak lehetőségét, hogy meghatározzák, hol a helyük a széttöredezett világban” – fogalmazott.

Jókai szerint a művészetek szerepe és jelentősége az oktató-nevelő tevékenységben ma már vitathatatlan a tanórai és a tanórákon kívüli iskolai foglalkozások során. „Az itt kiállított alkotások ékes bizonyítékai a szlovákiai magyar fiatalok tehetségének, de szólnak az ösztönző, egymásnak adott példáról is” – zárta tárlatnyitó beszédét a pedagógusszövetség elnöke.

A teljes beszéd itt olvasható: jokai-tibor-beszede

Ezt követően került sor kategóriák szerint – a legkisebbektől a legnagyobbakig – az oklevelek és könyvjutalom átadására.

A gyönyörű gyermekrajzok láttán csak egyetérthetünk Jókai Tibor szavaival, s azt kívánjuk a gyerekeknek, folytassák továbbra is ezt a tevékenységet, hogy minél több érték és szemet-lelket gyönyörködtető alkotás kerüljön ki a kezeik közül.