Beszámoló: Szlovákiai Magyar Iskolaigazgatók I. Országos Konferenciája, Búcs, 2016
2016-10-29
FELHÍVÁS – A versmondás tanítása
2016-11-11
Minden elem

Beszámoló: Országos Óvodapedagógiai Konferencia, 2016

Országos Óvodapedagógiai Konferencia

Galánta, 2016. November 3-4.

 

A hagyományos Országos Óvodapedagógiai Konferencia 2016. november 3-4-én került megrendezésre a galántai Viktória panzióban. A pedagógus egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy él benne az igény a szakmai megújulásra, az önképzésre. Ezt a megújulási készséget kívánja elősegíteni évről évre megrendezett konferenciánk, melynek programját igyekeztünk úgy összeállítani, hogy hasznos ismereteket nyújtson a kisgyermekkori nevelés új kihívásairól, tehetséggondozásról, újszerű módszerek, eszközök használatáról, amelyek segítik az óvodai nevelés színvonalasabbá tételét.  Meggyőződésünk, hogy a magyar óvodák megmaradásának ez az egyik alapfeltétele, ennek záloga pedig nem más, mint a jól képzett pedagógus.

Az előadások sorát Varga László, a soproni egyetem docense kezdte, a kisgyermeknevelés új trendjeiről és kihívásairól beszélt. Zsámboki Réka, a soproni egyetem adjunktusa a kisgyermekkori tehetség felismerésről és fejlesztésről tartott előadást. „9–10 éves korig csak tehetségcsíráról lehet beszélni – mondta Zsámboki Réka –, a tehetség kiemelkedően magas intelligencia, amelyben az értelem dominál.” Magyar Gábor pszichológus a megújuló iskola- és óvodapszichológusi munkában való szemléletváltásról beszélt. Újhelyiné Szeverényi Irma gyógypedagógus az  infokommunikációs technológiák (IKT) óvodai alkalmazásának lehetőségeit mutatta be a jelenlevő óvónőknek.

A program fontos része volt a pódiumbeszélgetés, melyet a CPI igazgatója Fodor Attila vezetett, amelynek fő témája a hazai óvodák helyzete és jövője volt. A pódiumbeszélgetés egyértelműen rámutatott arra, hogy szükség van a véleménycserére, kommunikációra, szükség van az olyan fórumokra, ahol lehetőség nyílik arra, hogy bennünket érintő kérdésekről, problémákról beszélni tudunk.

Az ünnepi esten hagyományosan átadásra került a Vankó Terike-díj, melyet idén a kuratórium a jelölések alapján Seres Ibolya nyugalmazott pedagógusnak ítélte oda. A díjjal adózunk Vankó Terike emlékének, aki az Országos Óvodapedagógiai Konferenciát megálmodta, a kitüntetett kolléganőnek pedig ilyen formán fejezzük ki elismerésünket, köszönetünket az áldozatos, példaértékű munkájáért.

A második napon Bitter Noémi, a GE! Program pedagógiai koordinátora a Gondolkodj egészségesen! programot mutatta be, majd Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszerről beszélt.

A délelőtti órákban három szekcióülésen folyt a munka, Hartl Éva, a soproni egyetem docense az óvodában alkalmazható újrahasznosításra adott ötleteket az óvónőknek, Kropf Hajnalka Bugyulófalva Szociális Szövetkezetének ügyvezető elnöke és Sziva Dániel értékesítő, a Kíváncsiak Klubja interaktív, élményalapú természettudományos tehetséggondozó programot mutatta be és Szurmik Zoltán drámapedagógus Közösségépítő drámajátékokkal ismertette meg az óvodapedagógusokat.

Ha mindenki, csak egy jó ötletet tudott elvinni magával a kétnapos rendezvényről, amellyel ő eredményesebben tud dolgozni, már megérte a konferenciát megszervezni!

 

Berky Angelika elnök, Országos Óvodapedagógiai Társulás