Kompenzáló mechanizmus
2020-04-27
Nem értem, amit mond a gyerek!
2020-04-27
Minden elem

Tudta, hogy ez a 8 hétköznapi zajforrás károsítja a hallását?

Egy 2012-es kutatás alapján a felnőttek 24%-a zaj okozta halláskárosodással él. (National Health and Nutrution Examination Survey, 2012)

A repülőgép hajtóműve 140 dB-nél is hangosabb, így azonnali halláskárosodást okoz megfelelő fülvédő nélkül.

A kipukkanó lufik 168 dB hangerejűek, amely kifejezetten káros egy fejlődő gyermek szervezetének. (Még egy sörétes puska is „csak” 165 dB hangerejű.) Maradandó károsodást okoz a gyerekek hallásában.

A kerti és barkács eszközök 110-140 dB hangerejűek: levélfújók, takarítógépek, motoros fűnyíró, szögbelövő, fúrógép láncfűrész (…) tartós, közeli hanghatásaikkal károsítják a fület – egy perc sem kell hozzá.

A metró/vonat átlagos hangereje 90-95 dB, legfeljebb két órán át tudja a fül elviselni (az újabb gyártásúak már tompított hangerővel bírnak az utastérben).

A motorok 96-100 dB hangot bocsájtanak ki a közlekedés során, s 15 perc sem kell a tartós károsodáshoz.

A sziréna hangja (éppúgy, mint a puskalövésé) mintegy 140 dB hangerejű 30 méter távolságból. Azonnali idegkárosodást okoz.

A koncertek átlagos hangereje 105-110 dB. Tartós halláskárosodással járhat a rendszeres látogatásuk (természetesen más a hanghatás a színpad előterében, a mélynyomóknál vagy a karzaton).

A kutyaugatás (és a közvetlen közeli emberi kiabálás) 110 dB hangerejével már két percen belül maradandó halláskárosodást okozhat.

Mi a biztonságos hangerő?

A nyugodt levegővétel mintegy 10 dB, az óra ketyegése 20 dB, a halk suttogás 30 dB, a zümmögő hűtőszekrény 40 dB, az átlagos beszédhangerő 60 dB, jól működő légkondicionáló 60 dB.

Normál esetben ezek a hanghatások nem okoznak halláskárosodást.

A jó minőségű mosógép és a mosogatógép 70 dB-es átlag hangereje irritációt okozhat.

Egy autóba beszűrődő városi zaj 80-85 dB-je már kifejezetten feszültté teszi az embert.

 

Hogyan lehet tudni, hogy biztonságos a zajszint?

Telefonos alkalmazások segítségével (SLM – Sound Level Meter), s azok megfelelő használatával átalakíthatjuk életünket, hogy az EPA (US Environmental Protection Agency) és a WHO (World Health Organization) ajánlásainak megfelelve a környezeti zajok egy 24 óra során ne haladják meg átlagosan a 70 dB-t (vagy a 75 dB-t 8 óra alatt).

(Érdekesség, hogy az EPA számításai szerint az emberi beszéd kültéren átlagosan 55 dB, beltéren 45 dB hangerő felett válik zavaróvá és idegesítővé.)

 

Mindennapi szokások, amelyek megnövelik a halláskárosodás esélyét

A mindennapok során különféle, különböző erejű és időtartamú hanghatások érnek bennünket. Egyes esetekben irányításunk alá tudjuk vonni mindezt.

  • fülvédő munkahelyen: nemcsak bányászok vagy katonák, hanem gyártósori- és mezőgazdasági munkások, szállítmányozók, burkolók, csőszerelők (és így tovább) számára kifejezetten ajánlott
  • megfelelő testmozgás: a túlsúly a halláskárosodás ismert kockázati tényezője
  • fertőzések kezelése: nem megfelelően kezelt fülfertőzés idővel kárt okozhat, amely halláskárosodáshoz vezethet
  • fogak ápoltsága: a szájban található baktériumok a véráramba kerülve szívproblémákhoz vezetnek; a rosszabb keringés hozzájárulhat a hallásveszteséghez, mert a fül nem jut elegendő, oxigén dús vérhez, s ezáltal nem tudja megfelelően ellátni a funkcióját
  • túlzott alkoholfogyasztás: tanulmányok bizonyítják, hogy a rendszeresen alkoholfogyasztás megzavarhatja az agy hangfeldolgozási képességét
  • dohányzás: a cigarettákban található vegyi anyagok a teljes egészségi állapotra hatással vannak, beleértve a hallást is, mivel károsítják a fül apró mechanizmusait
  • fülhallgató: túl nagy hangerőn –fülhallgatóval történő zenehallgatás tartós halláskárosodáshoz vezethet

források: CDC, Hearing Doctors, Bel Marra Health

 Dr. Schneider Júlia

Bem tér 14
Győr Hungary 9024
HUNGARY