Beszámoló a Mentor TT tevékenységéről, 2019
2020-04-27
Tudta, hogy ez a 8 hétköznapi zajforrás károsítja a hallását?
2020-04-27
Minden elem

Kompenzáló mechanizmus

Az eszem megáll, mindig jól teljesített a gyerekem, aztán elkezdődtek a gondok, s most már ott tartunk, hogy alig tud lépést tartani a többiekkel, pedig tanul, segítünk is neki…

Hallottunk, talán épp mondtunk, éreztünk ilyet – hasonlót. A praxisomban minden napra jut ilyen eset. Mint mindig, ilyenkor is külön kell választani –mérésekkel, tudományos alapon- a lehetséges okokat.

Megnyugtatok mindenkit: a gyerek nem buta, nincs az intelligenciájával semmilyen gond.

Mégis, mitől van az „elhangolódás” a jó képességű gyerekeknél?

Lehet okokat felsorakoztatni a pedagógiai módszerek és tananyagok mentén, én azonban egy másik aspektussal foglalkozok és adok érvényes, releváns, eredményeket hozó válaszokat.

Kutatásaim azt mutatták, hogy már egészen kis kortól kezdődően (vagy akár a későbbi évek során) létrejöhet a gyerekeknél egy – általában többrétű és oda-vissza ható – torzulás, amely célzott mérések nélkül fel sem fedezhető.

Ettől még a gyermekek egészségesek, szépen növekednek, s látszólag minden a legnagyobb rendben van.

A szülők általában a növekvő iskolai terhelésnél veszik észre, hogy valami nagyon nincs rendben.

fáradékonyságnehezebben koncentrálás, a magatartási kilengés, a kommunikációs nehézség gyakran előfordul, hogy a gyermekek agyi teherbíró képességének határán levő egyensúlyozás miatt történik.

Ez pedig alapvetően indul ki abból a tényből, hogy a gyermekek eddigre már régóta nem úgy és nem azt hallják, amit mondanak nekik, ám az agyuk – ugyancsak kreatív módon – kompenzál.

Mindez kifejezetten nagy megterhelés, főleg úgy, hogy az agy alapvetően „finomhangolni” szeretne, ám a növekvő külső elvárások felé való megfelelés egyre inkább kimeríti az agyat.

Egyfajta pótlást tesz az agy, s ez egyrészt fantasztikus, helyes és jó, másrészt felesleges extra terhelés is, amennyiben ki lehet javítani a hallás és értés „elhangolódását”, gyengülését, rosszabbodását.

Ha felfedjük az input finom torzulásait, lehetőségünk lesz a kompenzálások csökkentésére, a megterhelő szókeresések kiküszöbölésére. Ezáltal a gyerek feldolgozó rendszerének marad energiája az összefüggések megfejtésére, a jelentések elmélyítésére, a lexikális anyag elsajátítására.

A workshopjaimon és szemináriumaimon tanítok a jel/zaj arányról, amely alapvető szerepet játszik a gyerekek szocializációjában. Ennek pontos ismerete és helyes aránya fejleszthető és fejlesztendő.

Fontos tudni, hogy csak azért, mert látszólag egy gyermek „disz”-es jellegeket mutat, a valódi „disz”-esek száma jóval alacsonyabb.

Kérdéseit, tapasztalatait egy válasz e-mailben megírva akár közvetlen választ, reflexiót is kaphat elkövetkező workshopjaimon és szemináriumaimon: message@juliaschneidermethod.com
Üdvözlettel,
Dr. Schneider Júlia