Üzenet a magyar iskolákba
2019-09-04
Tanévnyitó – ünnepi beszéd, Rimaszécs
2019-09-04
Minden elem

“Útravaló” üzenet a pályakezdő pedagógusokhoz

Tisztelt vendéglátók, vendégek, kedves ünnepelni érkezettek, kollégák!

Szeptember eleje minden ember életében változást jelent. Igaz mindenkinek valami másfélét. Sokan vagyunk olyanok, akiknek már az idei szeptemberi csengőszó hiányozni fog. Pályafutásunk végét a júniusi csengőszó jelezte. Az eddigi becsületes, odaadó munkánkat a SZMPSZ vezetősége értékelte, hisz pár perce kaptuk meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet, amit jóleső érzéssel fogadtunk és minden kitüntetett nevében hálásan köszönök.

Nagy örömömre szolgál, hogy láthatom, van folytatás, hisz előttünk állnak a jövő pedagógusai. Nekik az idei csengőszó, nagy változást hoz az életükbe. Eddig diákként lépték át az iskolák küszöbét, mától áttérrnek a katedra másik oldalára.

Ti, akik itt álltok, választottatok egy szakmát, de rájötttök, hogy ez nem is szakma, hanem hivatás, csak így érdemes csinálni. Mi is vár rátok? Öröm, feladat, nehézség, kihívás. A mindennapjaitokban nagyon fontos az öröm. Találjátok meg a nap minden órájában azt a pillanatot, ami örömöt tud adni. A hétköznapokban rengeteg feladat vár rátok, hisz kaptok egy darab követ, aminek évek alatt gyémánttá kell válnia. Az az út, ami ehhez vezet, fáradságos, nehéz és sok-sok kihívást tartogat. Ér ezalatt csalódás, lesz csüggedés, de ne feledd, minden nap újra kell kezdeni. Egy volt diák mosolya, egy jelenlegi diák jól irányzott mondata erőt ad, mint főnix madár újra éledsz és kezded a munkát új lelkesedéssel és kitartással.

Lesz, hogy munkádért bántanak, de csak a gyümölccsel megrakott fát dobálják kővel. Mi a feladatod? Tudást, ismereteket, emberséget, magyarságot kell átadnod sok kis emberpalántának. Meg kell találnod a tehetséget minden kisgyermekben és azt ápolnod, gondoznod kell, hogy a hétköznapokon túl a versenyeken, vetélkedőkön is tudják használni. Fel kell ismerned, kiben mi rejlik. Lesznek olyan tanítványaid, akik áldozatos munkádnak köszönhetően tudják elérni a tudás egy-egy lépcsőfokát. Segítsd, mentoráld, próbáld őket felzárkóztatni őket, még ha ez nagyon kis lépésekkel halad, akkor is! Taníts, nevelj, add át nemzetünk értékeit, hűséget az anyanyelvünkhöz, szeretetet a szülőföld iránt!

Hogy tudod mindezt elérni? Példával. Mutass utat! Te a nap 24 órájában tanító vagy, aki elöl jár és utat mutat tisztességből, emberségből. Ne feledd, tanító vagy, a jövő rajtad áll.

Az egyetemről kikerülve mindenki azt hiszi, hogy meg fogja váltani a világot, én  is így voltam vele. Sokszor csalódtam, de minden nap megpróbáltam újra és újra. 45 katedránál eltöltött év után rájöttem, hogy igen, megváltottam a világot vagy legalábbis annak egy részét. S kívánom, hogy egykor ti is így érezzetek, hogy sikerült, mert sok gyermek számára példamutatással, alázatos odahajlással, együtt érző szóval, segítőkészséggel, a tudás átadásával, a magyarságod megőrzésével megváltottad a világot.

Kérem Isten áldását és segítségét rátok, hogy így legyen. Végül útravalóul:

„Vezesd őket, utat ne tévessz,

S magadhoz mindig hű maradj,

mert élen állsz, és messze látszol,

sose feledd: példa vagy!“

 

                                                                                                                                           Ziman Ágota, a feledi Szombathy Viktor Alapiskola volt igazgatója