Felhívás – Czuczor Gergely Nyelvművelő Versenyre
2019-04-10
Irodalmi pályázat Ady Endréről
2019-04-10
Minden elem

“Verőfény” – Bécs 2019

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szervezete idén második alkalommal kapott meghívást a Bécsi Magyar Iskola szervezésében megrendezésre kerülő Verőfény 2019 elnevezésű szavalóversenyre.
Az SZMPSZ jóvoltából a felvidéki magyar iskolákat képviselve 2019. április 6-án, szombaton 13 versmondó utazott Bécsbe, hogy részt vegyen az Innsbrucktól Szatmárig bekapcsolódó diákok költészetnapi versmondó versenyébe. 

Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége nevében Hollós József elnök üdvözölte a Kárpát-medence magyar irodalmat szerető, verset olvasó és mondó fiatal tehetségeit és felkészítő pedagógusait a Collegium Hungaricumban, mely ismét otthont adott a versmondó fesztiválnak. Köszönetét fejezte ki mindannak a 240 “hősnek”, akik a nap folyamán 1-1 szabadon választott vers elmondásával tisztelegnek irodalmunk nagyjai előtt.
A verseny 3 kategóriában zajlott, az előadásokat két, 3 tagú zsűri értékelte, akik között kortárs költőket is üdvözölhettünk. A zsűri tagjai közül Bölöndi Lajos és Cseh Kata saját költeményeik előadásával emelték a fesztivál hangulatát.

Versenyzőink kiválóan szerepeltek, a zsüri értékelése alapján Felvidékről a következő tanulók értek el helyezést:I

I.kategória: 

  1. hely   – Ožvald Damján   (Érsekújvár,  Czuczor Gergely Alapiskola)
  2. hely   – Fónad Lili    (Komárom, Eötvös Utcai Alapiskola)
  3. hely    – Kováč Lilla (Komárom, Eötvös Utcai AIapiskola),

különdíj  – Mészáros Saskia Jázmin (Bős, Amade László Alapiskola)

 II.kategória:

  1. hely  – Ördögh Zsófia  (Érsekújvár,  Czuczor Gergely AIapiskola)
  2. hely  – Gál Ádám Vajk  (Hetény, Tarczy Lajos Alapiskola)
  3. hely –  Horváth Lisa  (Komárom, Eötvös Utcai Alapiskola)

III. kategória:

  1. hely – Zsoldos Viktória    (Nagymegyer, Bartók Béla Alapiskola)

A nap végén a Bécsi Magyar Iskola nevében Lengyel Ferenc szervező megköszönte, hogy Nyugat-Európában, Bécsben negyedévszázada a szórványban elő magyarok együtt szavalnak az anyaországban élő magyarokkal. Büszkék lehetünk arra, hogy a mai “pötyögős világban” személyesen találkozunk, együtt áldozunk a mesegazdag irodalmunk oltárán. A költészetnapi versmondó verseny végén felemelő érzés volt elénekelni, hallani, a külhonban élő magyar diákok és az anyaországban élő gyerekek előadásában a Tavaszi szél vizet áraszt c. legősibb népdalunkat.

Kovács Tünde

A képek forrása: https://becsimagyariskola.wordpress.com/verofeny-2019-kepek/#jp-carousel-3011