Ady Endre-ösztöndíj
2016-11-29
„Aki megért, s megértet, egy népet megéltet” – 25 éves a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség
2016-12-05
Minden elem

A versmondás tanítása

Szerző: Lacza Aranka

            A Versünnep Alapítvány és az SZMPSZ szervezésében 2016. november 25-26-án Komáromban a Felvidéki Magyar Pedagógusok Házában kétnapos továbbképzésre került sor azon érdeklődő pedagógusok részére, akik diákok felkészítésével foglalkoznak a különféle szavalóversenyekre.

            A nagy érdeklődéssel várt rendezvényre 25 pedagógus érkezett nem csak a Komáromi járásból, de a távolabbi régiókból is. E hiánypótló képzés nagy segítséget jelent a gyakorló pedagógusok számára, hiszen már jó ideje egyre nagyobb igény mutatkozott a versmondás tanítás módszertanának és technikájának elsajátítása iránt. A fiatalabb, kevesebb felkészítői tapasztalattal rendelkező tanárok útmutatást, módszertani és szakmai segítséget igényeltek, a gyakorlottabbak az eddigi munkájuk megerősítését és új ötleteket kértek. A kétnapos képzés során mindenki megkapta, amit kívánt. Köszönhető ez a két kiváló magyarországi előadónak – Hűvösvölgyi Ildikó, Kossuth-díjas színművésznek és Kolti Helga, a Magyar Kultúra Lovagja címet viselő előadóművésznek, akik lépésről lépésre felépítve a versmondásra való felkészítést, rengeteg gyakorlati foglalkozással segítették a tanárokat. A helyes versválasztástól kezdve a beszédtechnikai hibák javítását célzó játékos gyakorlatokon át nagy figyelmet szenteltek a szavalók metakommunikációs eszköztárára: a megfelelő fellépés, a kapcsolatteremtés és kapcsolattartás kialakítására, s a mindezekhez elengedhetetlenül szükséges lélektani felkészítés titkait is megosztották a jelenlevőkkel. Kiemelt fontosságot tulajdonítottak a konkrét érzelmek pontos kifejezésének, mert az előadás csak ez által lesz igazán őszinte és hiteles a befogadók számára.

            A pedagógusoknak sokat jelentett a foglalkozás azon része, amikor az általuk hozott és előadott verseket a két művésznő ízekre szedve elemezte, majd közösen megbeszélve az előfordult hibákat, újra felépítették az adott művet, hogy hibátlan művészi produkció válhasson belőle. Az előadók és a pedagógusok természetesen beszélgettek a jelenlegi szavalóversenyek rendszeréről is, melyekkel kapcsolatban megújulásra lenne szükség, hogy a diákok számára érezhető legyen a motivációs erejű pozitív visszacsatolás további fejlődésük érdekében.

            Kolti Helga művésznő, aki megálmodta és 2005-ben életre hívta Magyarországon a Versünnep Fesztivált, tájékoztatta a felvidéki pedagógusokat annak lehetőségéről is, hogyan kapcsolódhatnak be diákjaikkal ebbe a rendkívüli versenybe.

            A kétnapos rendezvény művészi csúcsa volt Hűvösvölgyi Ildikó és Kolti Helga verses bemutatója, amellyel teljesen elvarázsolták a jelenlevőket. A pedagógusok ízelítőt kaphattak abból a mély elhivatottságból és példaértékű szakmai alázatból, amely csak az igazi nagy művészeket jellemzi.

FOTO: Szalai Erika