Amikor az értékrend megváltozik
2016-02-18
Történelmi tudás kézzel foghatóvá tétele
2016-02-18
Minden elem

Találkozás Csaba testvérrel

Találkozás Csaba testvérrel

Pódiumbeszélgetés

2016. február 18.

Selye János Gimnázium Komárom

 

         A XXI. Komáromi Pedagógiai Napok legtöbb embert vonzó rendezvényének bizonyult a Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel való találkozás. A Selye János Gimnázium aulája maximálisan megtelt az érdeklődő pedagógusokkal, több mint 170-en várták kíváncsian az atya előadását az értékről.

Böjte Csaba mélységes hitén keresztül magyarázta a jelenlévőnek az érték fogalmát. Mivel hallgatóságát pedagógusok alkották, akik legfőbb feladata a gyermekek tanítása és nevelése, az érték fogalmát is ezen az úton közelítette meg, s kifejezte: az érték maga a gyermek. A gyermek, aki Isten értékes ajándéka, arra hivatott, hogy nagy szeretetben és türelemmel körülvéve növekedjen, és így kapja meg azt a tudást, melynek segítségével személyisége sértetlenül kibontakozhat. A pedagógusnak pedig tudatában kell lennie annak, hogy érzékeny gyermeki lélek formálásával foglalkozik, felelősségteljesen kell munkálkodnia, teljes odaadással egy magasztos, értelmes cél érdekében. Az atya szerint a szeretet alapvető pedagógiai eszköz, melynek segítségével a tanárok kellően motiválni tudják tanítványaikat, hogy eredményeket érjenek ela tanulásban. A pedagógus szeretetteljes hozzáállásaáltal a gyermekekből kihozható az összes bennük rejlő érték, s ez viheti őket előbbre az életben is.

Böjte Csaba előadása jó alapot szolgáltatott az utána következő pódiumbeszélgetésnek. Ennek témáját ugyancsak az érték adta. Kiss Réka újságíró értékkel, az érték változásával kapcsolatos kérdéseire az oktatási intézmények minden szintjének egy-egy képviselője, valamint egy polgármester és egy szülő igyekezett választ adni. A közönség megtudhatta, mi jelenti az értéket az egyes intézményeknek – ami természetesen más az óvodában, az alapiskolában, a szakközépiskolában és a gimnáziumban. Az igazgatók elmondták véleményüket, hogyan akarják elképzeléseiket megvalósítani, s kiderült az is, mennyiben partnerek ebben a szülők, s miképpen viszonyulnak ehhez az oktatási intézmények fenntartói és támogatói, az önkormányzatok polgármesterei. A felvetett kérdésekre a meghívott vendégek közültöbben is pozitív értelemben reflektáltak. Jelen voltak: Albert Sándor, a Selye János Egyetem alapító rektora, Jókai Tibor SZMPSZ elnök, Fodor Attila, a Comenius PI igazgatója, Szőköl István, a Komáromi Módszertani Pedagógiai Központ igazgatója és Vörös Péter, a Most-Híd parlamenti képviselője.

A pódiumbeszélgetés annak reményével zárult, hogy az illetékes szakértők között elindult építő jellegű párbeszédnek lesz folytatása a közeljövőben.

Lacza Aranka