„Interaktív mesemondás” – mese- és mozgásműhely pedagógusoknak
2019-04-15
Felhívás: EMMI-díjra
2019-04-15
Minden elem

Boldogságóra képzés Galántán

2019. április 11-én 29 pedagógus vett részt a Boldogságóra képzésen Galántán, melyet Németh Andrea tartott.

A módszer fővédnöke Bagdy Emőke, az ismert szakpszichológus. A Felvidéken e képzés megvalósulását a Magyar Kormány a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében tette lehetővé.

A továbbképzés célja volt:

  • a pedagógusok érzelmi intelligenciájának és pozitív gondolkodásának fejlesztése, a „boldogságórák” módszertanának, témaköreinek megismerése és gyakorlati megvalósítása,
  • a boldogságórák gyakorlatainak segítségével megerősödjön a résztvevők személyes és szakmai tudatossága, fejlődjön az érzelmi intelligenciájuk, önismeretük, növekedjen stressz tűrő képességük.

A résztvevők megismerkedtek a pozitív pszichológia legfontosabb elméleti alapjaival, az önértékelés és önbecsülés szempontjából jelentős fejlődés-lélektani fázisokkal a gyermekek és a felnőttek életében. Bemutatásra kerültek a Boldogságórák témakörei:

– Boldogságfokozó hála gyakorlása,

– Optimizmus gyakorlása,

– A társas kapcsolatok boldogító ereje,

– Boldogító jócselekedetek,

– Célok kitűzése és elérése,

– Megküzdési stratégiák gyakorlása,

– Apró örömök élvezete,

– Megbocsátás,

– Egészséges életmód,

– Fenntartható boldogság.

A képzés során megszerzett elméleti ismereteket konkrét gyakorlatok, óravázlatok bemutatása követte, hogy a pedagógusok ismerjék és tudják alkalmazni a Boldogságórák megtartásához szükséges a módszertani ismereteket, tanulásszervezési módszereket, valamint az órákon használatos segédanyagokat.

Fontos, hogy gyerekeink már kicsi kortól sajátítsák el a pozitív pszichológia kutatásai alapján kimutatott leghatékonyabb boldogságfokozó módszereket. A mesélés, írás, olvasás, rajzolás, éneklés és különféle játékos gyakorlatoknak köszönhetően megerősödik az önbecsülésük, fejlesztik a pozitív életszemléletre való képességüket, valamint megismerhetik a testi-lelki egészség megtartásának módszereit. Az eredmény: optimista, magabiztos és kitartó óvodások és iskolások, akik megoldandó feladatként kezelik a mindennapi kihívásokat, észreveszik az élet szépségeit, az örömteli pillanatokat, és boldog, határozott, pozitív énképpel rendelkező iskolássá, majd felnőtté válnak.

Bízunk benne, hogy a közeljövőben egyre több felvidéki magyar óvoda és iskola pályázza meg a  Boldog Óvoda és Iskola címet.

Berky Angelika, a képzés koordinátora

https://ma7.sk/tajaink/boldogabba-valhatnak-a-felvideki-magyar-oktatasi-intezmenyek