DIFER (Diagnosztikus Fejlődésvizsgáló Rendszer) és szakmai műhely, gyakorlati műhelyjellegű foglalkozások
2019-04-12
Boldogságóra képzés Galántán
2019-04-15
Minden elem

„Interaktív mesemondás” – mese- és mozgásműhely pedagógusoknak

2019. április 8-9 – én a Rimaszombati Halász utcai Óvodában mesével, tanulással, humorral, módszertannal, titokkal, varázslattal, élménnyel, jókedvvel teli két tartalmas napot tölthettünk el tanító nénik, nevelő nénik, óvó nénik közösen Imre Mács Kató táncpedagógus vezetésével.

A 12 tanórás pedagógus-továbbképzés az Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Comenius PI szervezésében, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretén belül, a Magyar Kormány támogatásával valósulhatott meg, melynek célja volt átadni a résztvevő pedagógusoknak a mese megjelenítésének jó gyakorlatát. Segítségével megvalósíthatják a mesélés – mondókázás – játék – dal – tánc összekapcsolásának beépítését az óvodai és iskolai nevelői munkába.

A képzésre 3 járásból: Losonc, Nagykürtös, Rimaszombat, 33 fő jelentkezett, ebből  20 óvónő. A befogadó óvoda igazgatónőjének, Maksi Juditnak, üdvözlése és a rövid eligazítást és adminisztrációt követően Balázs Emese, „A kultúráért Gömörben és Gömörön túl Polgári Társulás” alapítója, ügyintézője, a képzés megálmodója tartott rövid beszámolót a foglalkozás néhány mozzanatáról, osztott meg néhány gondolatot a Polgári Társulás munkájáról. Az ezt követő 2×6 órás képzés főleg gyakorlati bemutatót tartalmazott. A résztvevők aktívan, rendkívüli figyelemmel hallgatták az előadásokat és minden gyakorlati feladatot, játékot kipróbáltak.

A foglalkozások rendkívül jó hangulatban zajlottak, melyről nemcsak a képek tanúskodnak, hanem a résztvevők visszajelzései is. Három kérdésre kellet névtelenül válaszolniuk. Milyenek elvárásaim voltak a képzéssel kapcsolatban? Mit adott számomra a képzés? Milyen elképzeléseim vannak a képzés hatására? Néhány a válaszokból:

„Elvárásaim? -mivel az előadóval már évek óta kapcsolatban vagyunk és óvodásaink sok mesét láttak tőle, szerettem volna betekinteni a „kulisszák” mögé. A mesék módszertani felépítéséről megtudni lényeges szempontokat, szerepformálást tanulni. Ezeket meg is kaptam a képzés folyamán.”

Mit adott a képzés? – gyakorlati útmutatást, az eszközök használata terén, a zene, tánc, szöveg arányos elosztása és alkalmazása terén. Felismertem a mesélés és mesemondás sokrétű alkalmazásainak lehetőségét a mindennap munkámban.”

A két napos képzés nagyon jó hangulatban folyt, ez az előadó érdeme elsősorban, de a kolléganők hozzáállása is példaértékű volt. Különféle feladatokat oldottunk meg „mint gyerekek”, jó volt beleélni magunkat a bőrükbe. Sokat tanultam az előadásmódokról, a csend hatsáról, a mesemondás formáiról, amit napi pedagógusmunkám során fel tudok használni”

 

„Milyen elképzeléseim vannak a képzés hatására? – Bátrabban vágok bele a mesék feldolgozásába, interpretálásába. Biztos, hogy gyakrabban alkalmazom majd ezt a módszert a nevelő oktató tevékenység során. 

A képzés hangulatáról és sikeréről a pillanatképek sokat elárulnak.

Köszönjük a lehetőséget, köszönjük az élményt!

Hajnovič Gabriella