Értékformálás a képzőművészetben – rendhagyó művészeti óra pedagógusokkal
2016-02-16
A kreativitás szerepe az értékteremtésben a XXI. században
2016-02-16
Minden elem

Kiállításmegnyitó

2016. február 16-án megnyílt a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola oszlopgalériájában az alkalmazott- és reklámgrafika, belsőépítész- dizajn, tűzzománc és ólomüveg szakokat látogató diákok féléves vizsgamunkájából összeállított tárlat. A kiállítást Murányi György filozofikus eszmefuttatással mutatta be. Az idelátogatók betekintést nyerhettek az egyes szakokon folyó alkotómunkába. A kiállított tárgyak között szerepeltek egyedi tervezésű ülő alkalmatosságok, rendhagyó lámpák, linómetszetek, rajzok, mintatervek, különleges ékszerek és vitrázsok, melyek mind diákjaink remekei.

Az alkalmazott- és reklám grafikus szakok elsőseinek alap feladata egy csendélet, amelyből később egy tárgyat „emeltek ki“, különböző környezetekbe helyezték azt, más és más kompozíciós elv alapján variálták. A második osztályosok témája monotípia, egy lenyomatos grafikai eljárás, ami teljes mértékben saját ihletésű, majd a linómetszet, amelynek lenyomata különböző megfogalmazások szerint került a rajzlapra.

A harmadik osztály diákjai már a számítógépes grafikával foglalkoznak, így vizsgamunkául egy saját mintatervet készítettek, amelyet különböző árucikkeken alkalmazva prezentáltak. A végzős osztály néhány plakátterven kívül egy kortárs költő verséhez készített illusztrációt, amit saját készítésű kötetként mutatott be.

A belsőépítészet diákjai az egyes évfolyamokban saját dizájn alapján alkották meg egyedi székeiket, egy múzeum vagy galéria előcsarnokának elrendezését tervezték meg. A negyedik évfolyamosok feladata pedig egy garzonlakás belső megtervezése volt.

A tűzzománc és ólomüveg szakot látogató diákok saját témát húztak, melyek között szerepeltek ékszerek és különféle használati tárgyak egyaránt.

A vizsgamunkák prezentálása minden szak esetében komoly megmérettetés, amely tükröt állít diáknak, tanárnak és az adott intézménynek egyaránt. Ebben a tükörben pedig meglátszik minden igyekezet, sikerélmény, minden esetleges kudarc, csalódás, minden, amire büszkék lehetünk, mert csak ezeknek köszönhetően tudunk azzá fejlődni, akik egyszer lenni szeretnénk.

                                                                                                                                                    Szabó Szokol Katica