Cselekvő, felfedező tevékenység szervezésének módszertana az óvodában
2017-11-27
Néptáncmódszertan
2017-11-27
Minden elem

Óvodai projektpedagógia

 

ÓVODAPEDAGÓGUSOK REGIONÁLIS KÉPZÉSE

   Óvodai projektpedagógia

Rimaszombat, 2017. november 3-6.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által támogatott Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében, és az SZMPSZ szervezésében nyílt lehetőségük a szlovákiai magyar óvodapedagógusoknak megismerkedni az óvodai projektpedagógiával, annak elméletével és gyakorlatával.

A képzés előadói Dr. Pálfi Sándor (Debreceni Egyetem), továbbá szlovákiai magyar óvodapedagógusok Hajnovič Gabriella, Boján Viktória, Manó Ivett, Kiss Katalin, Tóth Szilvia és Gyetvai Judit voltak.

A képzés során a résztvevők ismereteket szereztek a gyermeki megismerés ösztönzőiről, az óvodai tanulási struktúrákról, a gyermeki tanulás játék elemeiről, és a projekt eredetéről.  Az óvodai projektek fajtái, általános vonásai és a problémakör megfogalmazása már gyakorlati útmutatóként szolgáltak a pedagógusok számára. Válaszokat kerestek a jelenlévők a tervezési teendők kérdéskörében, és a gondolattérkép lehetőségeit elemezték a tervezésben.

Az óvodapedagógusok a projektek tervének elkészítését is kipróbálták, miközben komoly vitát folytattak a projektpedagógia óvodai bevezetését segítő vagy gátló tényezőiről, a projekthez szükséges anyaggyűjtésről, feltételekről. A csoportmunkával elkészült pedagógiai projektek elképzeléseinek bemutatásával, annak értékelésével fejeződött be a szakmai képzés.

A képzés rávilágított egy olyan pedagógiai nézőpontra, amely előtérbe helyezi az életszerű, a mindennapokban hasznos tevékenységeket, ahol a gyermek részese már a tevékenységei tervezésének, szervezésének is. A szlovákiai magyar óvodákban teljes mértékben felhasználható a projektpedagógia szemlélete, hiszen a szlovákiai állami program által meghatározott célok ilyen formában alkalmazhatóak és megvalósíthatóak.

Bízunk abban, hogy a projektpedagógia gyermekközpontú szemlélete a képzés résztvevői által bekerül a szlovákiai magyar óvodák mindennapjaiba is, így is növelve a felvidéki magyar óvodák minőségét, és a magyar gyermekek jövőjét.

Hajnovič Gabriella, projektkoordinátor

A képre kattintva megtekinthető a rendezvény galériája.