XXII. KPN – „Tanítható-e a tanulás?”
2017-02-28
XXII. KPN – Te is tudod! – avagy hogyan előzzük meg a tanulási zavarokat?
2017-02-28
Minden elem

XXII. KPN – Mesterkurzus zongoratanárok részére

XXII. KOMÁROMI PEDAGÓGIAI NAPOK

Komárom, 2017. február 14.

 

Szakmai tréning:

  „Mesterkurzus zongoratanárok részére“

    Zongorakoncertet ad: Dömötör Máté                      

Időpont : 2017. február 14.

Helyszín: a Művészeti Alapiskola hangversenyterme, Komárom

Csoportvezető: Szalay Szilvia zenepedagógus, Művészeti Alapiskola, Komárom

Előadó:  Becht Erika zongoratanár, Budapest

 

Hornyánszkyné Becht Erika – Budapest, 1964-ben diplomázott, 1968 óta a budapesti II. kerületi Járdányi Pál Zeneiskolában tanít. Kiváló szakmai tudása különleges pedagógiai érzékkel párosul. Tanítványai képességeit maximálisan kibontakoztatja. Közülük nagyon sokan választják az előadóművészi, illetve pedagógusi pályát. Növendékei – Érdi Tamás, Balázs János, Ránki Fülöp, Kocsis Krisztián, Radnóti Róza – rendszeresen sikerrel szerepelnek a fővárosi, országos és nemzetközi versenyeken. A tanárnő szakértőként országos és nemzetközi zongoraversenyekbe kap meghívást. A Léván megrendezésre kerülő Kadosa Pál Zongoraverseny visszatérő zsűritagja. Becht Erika egész pedagógus pályája példakép a zenét tanítók előtt. Gyermekszeretetével, a tehetség időbeni felismerésével s annak kibontakoztatásával sokat tett, és mind a mai napig sokat tesz a jövő nemzedékek művészeti neveléséért.

A mesterkurzust – mint minden alkalommal – most is nagy érdeklődés kísérte. Pozsonytól Rimaszombatig számos Művészeti Alapiskola jelentkezett be és jött el, de Csehországban és Ausztriában élő és tanító kollégák is lehetőséget kértek a részvételre. A résztvevők száma 58 fő – tanár és diák – volt. A diákokból 4 fő volt aktív résztvevője a mesterkurzusnak. A szakmai nap – rövid bemutatkozás után – az aktív résztvevőkkel való foglalkozással kezdődött. A mestertanár elbűvölő egyénisége, óriási szakmai ismerete – szemléletes tanítási módszere, zeneirodalmi jártassága, gazdag pedagógiai gyakorlatából táplálkozó „jótanácsaival” – vonzóvá és motiválóvá tette a zenetanítást úgy a gyerekek, mint a jelenlevő pedagógusok számára. A nap záróaktusa egy rövid hangverseny volt, melyet a mestertanár egyik jelenlegi növendéke – Dömötör Máté – adott. Előadásában meghallgathattuk, ill. betekintést nyertünk a magyarországi zenei szakiskolák felvételi „anyagába”. Máté érett, magas szintű, magabiztos, előadása nagy tetszést aratott a kollégák körében.

A kollégák nagy szeretettel fogadták a mestertanárt. Nagy örömünkre szolgált, hogy minden résztvevő elismeréssel nyilatkozott a Mesterkurzus színvonaláról, előadójáról, a szervezésről, és hogy Komáromban minden évben gazdagíthatják tudásukat, szakmai ismereteiket!

Szalay Szilvia  zenepedagógus, Művészeti Alapiskola, Komárom